Numărul pe aprilie al Revistei de Cultură ”Nord Literar” cuprinde, ca de fiecare dată, materiale variate și consistente pentru întreaga paletă de gusturi ale iubitorilor de literatură.
Un material sub semnul ”răspunsurilor” și al ”răspunderilor” propune Irina Petraș, plecând de la aniversarea de 20 de ani de activitate a Revistei de Cultură ”Nord Literar”, publicație care ”ilustrează elegant și sobru (…) substanța durabilă a evenimentelor cultural-literare”.
Mircea Muthu și Horea Bădescu vin cu opinii interesante despre volumul ”Monolog asimetric” al lui Ion Vlasiu, respectiv despre puterea de înțelegere a cuvântului.
Delia Muntean se oprește asupra nuvelei lui Marian Ilea, ”Huberta”, creație aparținând ciclului dedicat Mittelstadt-ului, a cărei acțiune se petrece în perioada pandemiei.
Un material dedicat memoriei lui Niculae Gheran, cuprinzând fragmente de dialog și de corespondență ne propune Daniela Sitar-Tăut.
Receptat drept un roman-parabolă, ”Portocale pentru vinovați” de Florin Bănescu, reprezintă subiectul analizat de Ovidiu Pecican la rubrica ”Avalon”.
O perspectivă polemică asupra volumului ”Liviu Rebreanu, un roman în cinci lecturi” aparținând lui Mihai Petre, ne propune universitarul clujean Mircea Popa.
Paginile dedicate evenimentului, realizate de Dana Buzura-Gagniuc și de Gheorghe Pârja vizează acțiunile culturale la care Revista de Cultură ”Nord Literar” a fost parte, precum și detalii de la alegerile pentru desemnarea conducerii Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, acțiune la care a participat un număr însemnat de scriitori maramureșeni.
”Maramureșul era pentru noi un spațiu aproape mitic”, mărturisește scriitorul Arcadie Suceveanu într-un amplu interviu acordat lui Gheorghe Pârja.
La pagina de ”Interpretări”, scriitorul Nicolae Goja se oprește asupra unor ”Mărturisiri aproape eroice din studenția lui Nicolae Iuga”, autor a 28 de cărți de filosofie politică și de literatură.