Turneul „inSuflu” ajunge la Baia Mare. Eveniment muzical extraordinar la Colegiul de Arte

Renumitul flautist Matei Ioachimescu prezintă concertul „inSuflu” alături de The Romanian Flute Ensemble, marți, 21 Martie, de la ora 17:00 la Colegiul de Arte din Baia Mare (Sala Rotary). Intrarea este liberă. Concertul face parte dintr-un proiect ambițios -“Flute Lab”, desfășurat în 8 orașe din țară.

Pe lângă seria de concerte, o componentă cheie a proiectului “Flute Lab” este de a descoperi și încuraja tinere talente din România, astfel, cu sprijinul Rotary Club Baia-Mare 2005, tinerii flautiști băimăreni vor avea parte de o întâlnire specială cu flautistul Matei Ioachimescu, sub forma unui masterclass de interpretare, tot în data de 21 Martie, de la ora 10:00.

„Pe lângă seria de concerte “inSuflu”, o componentă cheie a proiectului “Flute Lab” este cea de a descoperi și încuraja tinere talente din România, astfel dorim să le oferim tinerilor flautiști câte un masterclass în fiecare dintre orașele pe care le vom vizita în acest turneu!”, precizează Matei Ioachimescu.

Concertul va prilejui reîntâlnirea publicului din România cu flautistul Matei Ioachimescu, solist internațional, binecunoscut pentru prezența sa scenică electrizantă, într-un program spectaculos, construit în jurul virtuozității și al lumilor sonore magice. Alături de Matei Ioachimescu se va afla The Romanian Flute Ensemble format din Tabea Bebeșelea, Iulia Lupaș, Alexandra Mahu, Miriam Tohătan, Romina Onișor și Bogdan Preda, un ansamblu tânăr care se face deja remarcat la festivaluri internaționale.

Publicul prezent la concertele “inSuflu” va avea privilegiul de a asculta în primă audiție lucrările compuse special pentru acest eveniment de compozitori de primă mărime din generația tânără, precum Gabriel Mălăncioiu, Ciprian Pop, George Păiș și Alin Chelărescu.

Datele concertelor ”inSuflu”:

11 Martie | 19:00 | TIMIȘOARA | Filarmonica Banatul Timișoara, Sala Capitol
14 Martie | 17:00| BUCUREȘTI | Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Sala de concerte

15 Martie | 19:00 | PLOIEȘTI | Filarmonica „Paul Constantinescu”
16 Martie | 19:00 | FOCȘANI | Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”
17 Martie | 18:00 | BRAȘOV | Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea”, Sala Festivă
19 Martie | 19:00 | BISTRIȚA | Sinagoga din Bistrița
21 Martie | 17:00 | BAIA MARE | Colegiul de Arte, Sala „Rotary”
22 Martie | 19:00 | CLUJ-NAPOCA | Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

***

Flautistul Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru proiecte cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. În postura de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate.

Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Electric, Romanian Rhapsody și La Vida Loca – proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în Martie 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

The Romanian Flute Ensemble își propune să combine genuri muzicale diferite, de la muzica barocului la muzică de film și muzică cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne – de la flautul bas la piculină.

Eveniment organizat de Colegiul de Arte Baia Mare, în parteneriat cu Rotary Club Baia Mare 2005

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Parteneri principali: Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara, Clubul Rotary Opera Timișoara
Parteneri strategici: Filarmonica “Banatul” din Timișoara, Colegiul de Muzică “George Enescu” din București, Colegiul de Arte “Carmen Sylva” Ploiești, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Asociația PROPATRIA, Liceul de Muzică “Tudor Ciortea” Brașov, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Colegiul de Arte Baia Mare, Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Un proiect organizat de Asociația Cultură prin Muzică

Asociația Cultură prin Muzică are ca scop principal prezentarea, difuzarea și dezvoltarea pedagogiilor muzicale de tip activ în România și în țările din spațiul sud-est european. Asociația Cultură prin Muzică organizează constant, în parteneriat cu instituții și alte organizații non-guvernamentale, Seminarii practice de pedagogie muzicală de tip activ. Aceste cursuri de formare profesională sunt susținute de profesori specialiști internaționali, certificați în metodele pe care le predau.

Din iulie 2021, Asociația Cultură prin Muzică organizează în parteneriat cu Institutul Jaques – Dalcroze Geneva, programul de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR), aflat, în prezent, la a doua ediție (www.dalcroze.ro).

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!