Un tablou al pictorului Francis Bacon, ce prezintă un papă care ţipă şi este considerat prima lucrare dintr-o serie de reprezentări papale realizate de artistul britanic de origine irlandeză, este expus pentru prima dată în public începând de marţi într-o galerie de artă din Londra, informează Reuters și Agerpres.
Francis Bacon, născut la Dublin, a creat acel tablou, intitulat „Landscape with Pope/Dictator” în anul 1946, în timp ce locuia în principatul Monaco. Lucrarea prezintă o siluetă blurată, cu gura deschisă şi purtând o „biretta”, o bonetă tradiţională purtată de preoţii catolici, precum şi costumul obişnuit al unui politician, compus din haină, cămaşă şi cravată. În faţa siluetei, artistul a pictat un microfon, iar sub acesta se află un buchet de flori.
Galeria de artă Gagosian, care a expus pictura la sediul său din strada Davies din Londra, afirmă că lucrarea reprezintă „prima tentativă a lui Bacon de a trata imaginea papală”.
„Aici vedeţi un fel de siluetă hibrid, figura clerică a unui papă, care, în acelaşi timp, poartă un costum secular obişnuit şi o cravată”, a declarat Richard Calvocoressi, directorul şi curatorul galeriei Gagosian.
„Fuzionând aceste două simboluri ale autorităţii… pe de-o parte un papă, de cealaltă parte dictatorul, silueta autoritară este o temă pe care artistul a urmărit-o şi a continuat-o timp de alţi 20 de ani, revenind la această idee”, a adăugat el.
Tabloul a fost descoperit recent atunci când istoricul de artă şi curatorul britanic Martin Harrison a alcătuit un catalog al lucrărilor realizate de Francis Bacon. Catalogul a fost publicat în 2016.
„Tabloul nu a fost niciodată prezentat într-o expoziţie. A mers direct într-o colecţie privată din Italia în 1967 şi aceasta este prima sa apariţie publică de atunci”, a adăugat Richard Calvocoressi.
Pictura va rămâne expusă pentru publicul larg până pe 23 aprilie.