17 accidente, 6 persoane decedate și 106 incendii

În acest sfârșit de săptămână (02-04.09.2022), la nivel național, pompierii salvatori au gestionat 3.623 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 2.966 solicitări, atransmis astăzi IGSU.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 106 incendii, precum și în alte 544 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc. Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 17 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, 6 persoane și-au pierdut viața.

De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 40 de persoane aflate în dificultate.

În perioada de referință, la nivel național, au fost transmise 51 de mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 34 de mesaje privind prezența animalelor sălbatice, în județele AG, BC, BV, BN, BZ, CV, HR, HD, MS și PH, respectiv 17 mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor hidrometeorologice periculoase, în județele AG, BR, BZ, CT, GR, GJ, IF, IL, PH, TL și VL.

Dintre cele mai importante misiuni, IGSU aminteste:

❗ Evenimentul rutier produs vineri, în județul Constanța, unde echipajele de descarcerare și prim- ajutor au intervenit pe raza localității Corbu, în urma coliziunii dintre două autoturisme. În urma impactului, au rezultat patru victime, dintre care trei încarcerate, două fiind în stop cardio-respirator. Echipajele de intervenție au aplicat manevrele de resuscitare, însă, din păcate, fără rezultat. Salvatorii au reușit extragerea persoanelor încarcerate și au acordat asistență medicală de urgență la fața locului celorlalte victime, ulterior acestea fiind transportate la spital.

❗ O altă intervenție a fost cea derulată de salvatorii constănțeni la un grav accident rutier care a avut loc sâmbătă, pe raza localității Ostrov. În cele două autoturisme implicate în evenimentul rutier, echipajele de intervenție au identificat zece victime, dintre care nouă rănite, conștiente, cu multiple traumatisme, și o persoană decedată. După acordarea măsurilor de prim- ajutor la fața locului, persoanele au fost transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate.

❗ Un alt eveniment care a necesitat atenție sporită din partea colegilor noștri a avut loc duminică în județul Argeș, unde s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la anexa unei mănăstiri din localitatea Râncăciov, Călimănești. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că focul se manifesta generalizat, pe o suprafață de aproximativ 600 mp. După aproximativ șase ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost stins.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii salvatori acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, echipajele de intervenție rămân la datorie, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de prim-ajutor persoanelor aflate în dificultate. Totodată, evenimentele înregistrate la nivel național sunt în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!