Astăzi, 18 octombrie, Poliția Română, împreună cu Poliția Națională Spaniolă și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, lansează Campania Internațională de Conștientizare și Prevenire Împotriva Traficului de Persoane.
Obiectivul campaniei este prevenirea traficului de persoane, în scopul exploatării sexuale, prin reducerea vulnerabilităților la trafic și descurajarea cererii care favorizează acest fenomen. Este prima campanie derulată la nivel european, care abordează într-o manieră coordonată ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea și oferta care favorizează acest fenomen. Elementul central al etapei de organizare a campaniei a fost realizarea spotului TV de promovare a mesajului antitrafic.
Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a contribuit, în cadrul acestui parteneriat româno-spaniol, la realizarea materialelor video, destinate prevenirii victimizării.
În perioada următoare, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, în cooperare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, va desfășura activități preventive în medii vulnerabile, activități ce vor avea în centrul lor potențiale victime ale traficului de persoane.
În ceea ce privește traficul de persoane în Spania, cooperarea s-a desfăşurat sub forma cererilor de asistenţă prin intermediul structurilor specializate din cadrul I.G.P.R. (Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională), prin schimburi concrete de date şi informaţii cu ataşaţii de afaceri interne români, acreditaţi în străinătate, dar şi cu ofiţerii de legătură străini, acreditați la Bucureşti, precum şi prin intermediul comisiilor rogatorii și ordinelor europene de anchetă (pe cale judiciară, prin D.I.I.C.O.T.).
Astfel, în perioada 2019-2022, au fost derulate anchete comune, sub egida EUROJUST și EUROPOL, în urma întâlnirilor online de coordonare organizate. În dosarele cu caracter transfrontalier, analiza situaţiei privind statele ţintă vizate de grupările de trafic de persoane în exploatarea victimelor cetăţeni români evidenţiază faptul că, în ultimii ani, pe primele locuri se situează: Germania, Marea Britanie, Italia și Spania, conform numărului de dosare înregistrate pe aceste spații. Se constată păstrarea primelor 4 țări de destinație consacrate activităţii infracţionale din anii anteriori.
Din centralizarea cazurilor investigate de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate şi structurile corespondente din teritoriu, a rezultat faptul că Spania este în continuare o țară ţintă pentru traficanții români, situându-se pe locul 4 în topul destinațiilor de exploatare, cu un procent anual între 12 și 13% din totalul statelor de destinație.
În România, în primele 9 luni ale anului 2022, pentru reducerea fenomenului traficului de ființe umane, poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate au destructurat 20 de grupuri organizate, formate din 141 de persoane trimise în judecată. De asemenea, au fost desfăşurate 108 acţiuni operative, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. ori în acţiunile proprii de urmărire penală, dintre care 46 au fost acțiuni operative de amploare.
În cadrul acestora, au fost puse în executare 347 de mandate de percheziție domiciliară și 392 de mandate de aducere. Astfel, au fost reținute 172 de persoane și au fost emise 128 de mandate de arestare (preventive și la domiciliu) și 80 de ordonanțe de dispunere a controlului judiciar.