Luna viitoare demnitarii intră în vacanța parlamentară. Prin urmare, în această sesiune, senatorul Vasile Vlașin a avut un aport considerabil prin dezbaterea și sprijinirea mai multor proiecte de lege care au trecut prin Comisia Economică, Industrii, Servicii, Antreprenoriat și Turism din Senat, dar și prin Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială și Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale.
Unul din cele mai importante proiecte la care a participat activ senatorul Sorin Vlașin în calitate de președinte al Comisiei Economice, a vizat modificările aduse Legii privind calitatea în construcții.
”La această dezbatere au fost invitați toți factorii din domeniu, inclusiv Uniunea Notarilor Publici, ASF, UNSAR, ANCPI și reprezentanții asociațiilor dezvoltatorilor. Scopul acestui proiect legislativ a făcut referire la protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari, iar în urma întâlnirii au fost preluate în proiectul de lege mai multe propuneri ale instituțiilor din domeniu, în special cele ale Uniunii Notarilor Publici și ANCPI. Au fost adoptate mai multe amendamente importante”, a precizat Sorin Vlasin, senator PSD Maramures.
Printre prevederile legii menționate mai sus, se numără:
-Înscrierea în Cartea Funciară a promisiunilor obligatorii pentru a elimina posibilitatea ca un dezvoltator să poată promite casa sau apartamentul mai multor persoane.
-Limitarea avansului la 15%, iar următoarele plăți să fie făcute în funcție de stadiile de dezvoltare, 25% la finalizarea structurii, 25% la finalizarea instalațiilor;
-Sancțiuni de 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii care folosesc banii obținuți din avans în alte scopuri decât ridicarea construcției.
“Fără droguri la volan” este un alt proiect de lege important sprijinit de parlamentarul social-democrat.
”Legea a stârnit discuții și controverse în spațiul public, însă, în urma amplelor dezbateri cu toți specialiștii în domeniu: de la magistrați la medici, au fost găsite cele mai bune soluții astfel încât să nu fie pedepsiți cei nevinovați. Astfel, legea îi condamnă pe șoferii în sângele cărora este depistată prezența drogurilor sau a substanțelor psihoactive, dar, în același timp, îi absolvă de răspundere penală pe cei care au în sânge substanțe psihoactive în urma administrării anterioare a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice”, a punctat senatorul Sorin Vlașin.
Legea urmează să intre în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial. ”În acest timp, Ministerul Sănătății va elabora legea care va cuprinde lista substanțelor psihoactive și va lua măsuri pentru ca eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive să se poată realiza doar în baza unei prescripții medicale”, a completat demnitarul.
În ceea ce priveste securitatea cibernetică, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de sediu între Guvernul României şi Centrul European de Competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul ECCC) a primit și el un aviz favorabil din partea Comisiei Economice a Senatului, tot în această sesiune parlamentară. Un proiect important care va duce la operaționalizarea completă a Centrului ECCC din București, prima agenție europeană pe care țara noastră o găzduiește în calitate de stat membru.
”Acest centru va gestiona programe în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru capabilitățile de securitate cibernetică a statelor membre UE și va avea ca obiectiv îmbunătăţirea coordonării cercetării şi inovării în domeniul securității cibernetice în Uniunea Europeană”, a menționat Sorin Vlașin, presedintele Comisiei Economice din Senatul României.
Parlamentarul este la al doilea mandat, iar în mandatul 2020-2024, senatorul Sorin Vlașin a fost vicepreședinte al Comisiei Economice, Industrii şi Servicii a Senatului și membru în Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Comisia pentru Antreprenoriat și Turism și Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
În cifre, activitatea parlamentară din cei 4 ani de mandat încheiați a înseamnat: 78 propuneri de inițiative legislative dintre care 31 promulgate legi, două moțiuni de cenzură, declarații politice, întrebări și interpelări și 59 de luări de cuvânt în plen. Printre problemele la care a încercat să găsească soluții legislative se numără: stoparea fenomenului ”păcănelelor”, a traficului și consumului de droguri; reducerea numărului de accidente de circulație grave, cauzate de consumul de alcool și droguri; sprijinirea mediului de afaceri, etc.