Autoritățile locale și centrale, precum și consiliile județene, în măsura în care dispun de fonduri, vor putea interveni pentru protejarea monumentelor istorice care se află în pericol de prăbușire, pentru a le conserva sau reabilita, după caz.
Informația a fost furnizată de senatorul de Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș, președintele Comisiei Juridice din Senatul României.
Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramureș: ”Salvarea patrimoniului național este un obiectiv asumat de mine și de colegii mei din Parlament și, în acest sens, am inițiat și votat un proiect prin care autoritățile locale sau Ministerul Culturii vor putea face reparații de urgență la imobilele din patrimoniul cultural, lăsate în paragină, chiar și fără acordul proprietarilor. Prin legea pe care am inițiat-o alături de colegii mei, facilităm intervenția statului cu scopul protejării patrimoniului cultural național. Autoritățile locale și centrale, precum și consiliile județene, în măsura în care dispun de fonduri, vor putea interveni pentru protejarea monumentelor istorice care se află în pericol de prăbușire, pentru a le conserva sau reabilita, după caz. Avem obligația să asigurăm păstrarea identităţii spirituale și să conservăm moștenirea culturală, iar prin acest proiect facem un pas înainte pentru realizarea acestor obiective.”
Conform cifrelor oficiale, din cele peste 800 de monumente istorice aflate în prezent în pericol de dispariție, circa o treime reprezintă pericol public, deoarece sunt în pragul dărâmării.