Pentru finalizarea proiectului SMID din Maramureș, un obiectiv strategic pentru județ, deputații PNL Călin Bota, Florin Alexe și Mircea Roșca au depus două amendamente, care au fost votate în plenul Camerei Deputaților, în cadrul proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență Guvernului nr.109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată finanțate din fonduri europene și pentru modificarea unor acte normative.
Amendamentele adoptate vizează asigurarea TVA-ului , în valoare de circa 39 milioane de lei, pentru cheltuielile aferente lucrărilor de finalizare a proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor.
”Guvernul liberal a alocat 136 milioane de lei în 2020 pentru acest proiect, iar anul trecut am depus un amendament în Parlament prin care am suplimentat această sumă cu alte 70 milioane de lei. Acum, prin amendamentele depuse și adoptate de plen, asigurăm și banii necesari pentru plata TVA. E important ca prin legile pe care le adoptăm în Parlament să venim în sprijinul autorităților publice locale cu măsuri care să le ajute să implementeze și să finalizeze proiectele finanțate din fonduri europene”, a afirmat deputatul liberal Călin Bota.
Prin cuprinderea în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate management a sumelor pentru finanţarea contravalorii taxei pe valoarea adăugată neeligibile plătite, aferente cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene, venim în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale, care implementează proiecte finanţate prin Programul operaţional Infrastructură mare 2014-2020 în domeniul gestionării deşeurilor, siturilor poluate istoric şi modernizării sistemelor de termoficare şi în domeniul transporturilor, dezvoltării reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, precum şi în domeniul creşterii producţiei de energie din resurse regenerabile în totalitatea lor.
Se impune asigurarea finanţării contravalorii taxei pe valoarea adăugată neeligibile plătite, aferente cheltuielilor din fonduri publice naţionale destinate finalizării proiectelor finanţate din fonduri europene, având în vedere că autorităţile publice beneficiare ale prevederilor OUG nr. 60/2020 nu sunt înregistrate in scopuri de TVA, cheltuiala respectivă fiind una definitivă, cu repercursiuni asupra bugetului acestora.
”Le mulțumesc colegilor deputați pentru că au votat aceste amendamente importante pentru finalizarea unui proiect esențial pentru județul Maramureș”, a mai subliniat deputatul Călin Bota.