Deputatul Daniel Ciornei face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Camerei Deputaților. Și cum în ultima perioadă au fost proteste stradale în Capitală, unde polițiștii de penitenciare și-au manifestat nemulțumirile, deputatul Daniel Ciornei vine în atenția opiniei publice cu câteva precizări legate de acest subiect.
Demnitarul consideră că problemele identificate pot fi rezolvate. Acesta intenționează ca în mandatul parlamentar să se implice direct prin inițiative legislative și dialog constat. Are o structură deja stabilită pe care dorește să o urmeze, de exemplu : reanalizarea situației, consultarea cu specialiștii, reformarea scopului penitenciarelor, susținerea personalului și combaterea politizării în sistemul penitenciar.
Deputat Daniel Ciornei, AUR Maramureș: ”Sistemul penitenciar din România se confruntă cu numeroase probleme structurale, care afectează atât personalul, cât și scopul principal al acestor instituții – reeducarea și reintegrarea persoanelor private de libertate în societate. Printre problemele identificate se enumeră : lipsa fondurilor și a personalului, lipsa corectitudinii față de personal, politizarea conducerii, ineficiența reeducării. Exemplific pentru fiecare problemă, în parte:
–Lipsa fondurilor și a personalului: Subfinanțarea cronică afectează funcționarea optimă a sistemului, ducând la condiții precare de muncă pentru angajați și de detenție pentru deținuți. Deficitul de personal crește volumul de muncă al angajaților, generând stres și diminuând eficiența.
–Lipsa corectitudinii față de personal: Drepturile angajaților au fost constant diminuate, iar recunoașterea eforturilor lor, lipsește. Acest lucru descurajează personalul existent și îngreunează atragerea de noi angajați.
–Politizarea conducerii: Implicarea politică în numirea conducerii afectează profesionalismul și dezvoltarea pe termen lung a sistemului. Cei aflați în poziții de conducere deseori tratează instituțiile ca pe o „moșie personală”.
–Ineficiența reeducării: În loc să fie centre de reeducare, penitenciarele au devenit locuri unde unii deținuți își perfecționează „abilitățile” ilegale. În același timp, condițiile oferite deținuților sunt, uneori, mai bune decât cele oferite unor categorii vulnerabile, precum bolnavii din spitale sau bătrânii din aziluri.”
Referitor la implicare și soluții, deputatul Daniel Ciornei are câteva obiective pe care dorește să le pună în practică.
Deputat Daniel Ciornei, AUR Maramureș: ”Voi contribui la eficientizarea și îmbunătățirea sistemului penitenciar prin inițiative legislative și dialog constant cu cei implicați în acest domeniu prin :
–Reanalizarea legislației: În perioada următoare, voi reciti întreaga legislație relevantă și voi identifica punctele care necesită modificări pentru a restabili echilibrul între drepturile deținuților și autoritatea personalului.
– Consultare cu specialiști: Voi discuta cu foști colegi din sistem, experți și organizații interesate de reformă pentru a propune soluții practice și sustenabile.
– Reformarea scopului penitenciarelor: Este esențial să redăm penitenciarelor rolul de centre de reeducare, printr-o legislație care să încurajeze munca, educația și reabilitarea deținuților, nu să permită perpetuarea comportamentelor antisociale.
– Susținerea personalului: Voi lupta pentru ca drepturile angajaților să fie restaurate și protejate, iar condițiile lor de muncă să fie îmbunătățite.
– Combaterea politizării: Este nevoie de un sistem de numire bazat pe competențe și meritocrație, pentru a asigura o conducere profesionistă și eficientă.”
Deputatul Daniel Ciornei spune că doar prin măsuri concrete se poate face transformarea necesară.
”Voi trata cu prioritate reformarea sistemului penitenciar și voi lucra la inițiative legislative care să ducă la îmbunătățirea condițiilor din acest domeniu, atât pentru personal, cât și pentru societate în ansamblu. Doar prin măsuri concrete putem transforma penitenciarele din centre de stagnare și regres în adevărate centre de reeducare și reintegrare”, a concluzionat deputatul de Maramures, Daniel Ciornei.