Din 15 Octombrie 2023, avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor - Ziarul de Maramures

Din 15 Octombrie 2023, avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor

Un nou proiect care vine în sprijinul avocaților devine realitate. Începând cu 15 Octombrie 2023, avocații vor putea accesa baza de date privind evidența persoanelor.

Anunțul a fost făcut de senatorul liberaș Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramureș: ”Am participat la testarea aplicației dezvoltate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), la sediul UNBR, și am remarcat că este funcțională și pregătită să fie pusă la dispoziția avocaților. Interogarea bazei de date se va realiza de UNBR, la solicitarea avocatului, în baza unei taxe, doar dacă acesta justifică un interes legitim al clientului. Cererea va fi soluționată în cel mult 3 zile lucrătoare, comparativ cu termenul de 45 până la 90 zile, cât durează în momentul de față.”

Informațiile din baza de date nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute.

Cristian Niculescu Țâgârlaș, senator PNL Maramureș: ”Dreptul avocaților de a accesa datele necesare îndeplinirii atribuțiilor legale de asigurare a accesului la justiție într-un termen rezonabil a fost introdus în legea profesiei în 15 aprilie 2023 și prevede că informațiile nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisă, sub sancțiunile prevăzute de lege, divulgarea lor către terțe persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale. Mă bucur că implementăm acest proiect și că pot să-mi susțin colegii avocați, astfel încât să își desfășoare activitatea în beneficiul unei act de justiție eficient.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!