Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puțini” - Ziarul de Maramures

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puțini”

„Guvernul trebuie să intervină rapid pentru a pune capăt creșterii de prețuri la carburanți. Propunerea PSD este o plafonare a prețurilor. Dacă PNL nu este de acord, atunci ministrul Energiei trebuie să vină urgent cu o soluție alternativă care să aibă ca finalitate oprirea creșterilor prețurilor de la pompă.

Nu mai putem accepta la nesfârșit această indolență din partea Ministerului Energiei. Dincolo de discuții și dezbateri este nevoie de acțiune. Dacă PNL nu are o altă soluție decât cea propusă de PSD, atunci trebuie să accepte în cel mai scurt timp introducerea prețului maximal pe o durată limitată de timp”, a declarant Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.

La începutul lunii martie, când s-a creat panică în benzinării și s-au format cozi de zeci sau sute de mașini, prețul barilului de petrol a atins un vârf de 123 de dolari, iar prețul mediu la pompă era de 7,5 lei/litru de carburant. Presa economică susține că la acel moment adaosul comercial practicat în medie pe lanțul comercial din piața de combustibili era de 37%. În prezent, prețul barilului este 110 dolari, deci cu aproape 11% mai puțin decât în acel moment de panică de la începutul lunii martie. În aceste condiții, prețul la pompă ar fi trebuit să scadă la 6,7 lei, însă pe piață prețurile au crescut la circa 9 lei/litru.

„Rezultă în mod necesar că adaosul comercial și implicit marja de profit a companiilor este mai mare, în timp ce banii din buzunarele românilor sunt din ce în ce mai puțini. Acest lucru se vede cu ușurință cu profiturile triplate ale operatorilor din piața de carburanți La fel de cert este că această creștere de prețuri este pur speculativă fără o legătură directă cu prețul materiei prime și cu costurile de producție. Soluția PSD este de a limita, temporar, acest adaos comercial la un nivel care să reducă prețul la combustibil, fără a afecta buna funcționare a companiilor. Dacă PNL nu are soluții alternative pentru oprirea creșterii de prețuri, atunci trebuie să accepte varianta PSD. Guvernul trebuie să acționeze imediat”, a mai spus Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!