Alimentația mamei care alăptează - Ziarul de Maramures

Alimentația mamei care alăptează

Îmi revin acum în minte amintiri din copilăria mea, evenimente fericite din familie, când nunțile erau cu prăjituri de casă făcute de bunica și mătușile mele, iar nașterea unui copil era un moment presărat cu multe bunătăți culinare din care proaspăta mămică trebuia să ,,capete putere,,.

Am participat activ la toate, mic țânc pe lângă fusta bunicii, sufletul ei care se bucura de toate bunătățile, armonia, protecția și iubirea de care are nevoie un copil ca să crească armonios.

Prima vizită la proaspăta mamă și la puiul ei era pregătită cu mare atenție. În primul rând cadouri pentru copil, și tot în primul rând bunătăți pentru mamă, dintre care, indiferent de sezon, nu lipsea laptele de pasăre și un deț de pălincă din ceea mai bună, îndulcită cu zahăr ars și fiartă cu chimin, supă de carne cu tăieței de casă, grătărel din carne de bună calitate, piureuri de cartofi, legume etc.

Dincolo de toate poveștile pitorești, de obiceiuri, bunica mea știa bine că nu se impune un regim alimentar special și restrictiv unei mame care alăptează, ci dimpotrivă. Medicii recomandă ca rația alimentară ideală să fie de 2500 calorii/zi (cu 500 calorii mai mult decât în perioada sarcinii), echilibrată: cu aport protidic de 60-80 grame, îndeosebi din lapte, derivate de lapte, carne sau pește, ouă; cu aport lipidic de 60-80 grame sub formă de ulei vegetal, unt sau margarină; cu aport glucidic de 340 grame sub formă de zarzavaturi, fructe, făinoase, dulciuri și cu multe lichide (nu exces de alcool bineînțeles … dar asta-i altă poveste, și o gura de pălincă îndulcită cu chimin nu a făcut rău la nimeni).

În timpul alăptării mama trebuie să bea minim 1,5 litri apă/zi, plus 750 mililitri de aport lactat (lapte, brânzeturi, iaurt).
Mama poate să mănânce ce vrea atâta timp cât nu prezintă intoleranțe sau colită la alimentul respectiv, iar sugarul nu refuză să sugă, nu prezintă agitație, colici sau scaune diareice.

Unii sugari refuză să se alimenteze dacă mama a consumat alimente iuți (ardei, piper), sau cu miros înțepator (ceapă, usturoi, sau anumite condimente), sau alimente care dau un gust pronunțat laptelui (conopidă, pătrunjel, mărar, praz), iar fasolea, lintea, mazărea, varza, murăturile pot provoca, la sugar, agitație, colici, scaune moi. Totuși, interzicerea vegetalelor este o greșeală, iar toate inconvenientele descrise anterior pot fi prevenite dacă mama nu exagerează!
Sunt strict interzise abuzul de alcool, cafeaua, ceaiul chinezesc, tutunul!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!