Legume care hidratează: dovleceii! Un bonus și pentru siluetă - Ziarul de Maramures

Legume care hidratează: dovleceii! Un bonus și pentru siluetă

Dovleceii nu trebuie să lipsească din dietă întrucât sunt bogați în apă, asigurând un nivel optim de hidratare. În plus, aceștia conțin puține calorii, un bonus pentru siluetă. Dovleceii sunt iubiți în bucătăria mediteraneană și nu numai, datorită aromei delicate, gustului versatil și ușurinței în preparare. Dovleceii sunt însă și foarte sănătoși.

Dovlecelul conține substanțe active atât în miez, cât și în coajă. De aceea este bine să le consumi împreună, mai ales că și coaja se gătește foarte ușor. Dovleceii au puține calorii și conțin peste 90% apă, atunci când sunt proaspeți. Fiindcă este bogat în apă, dovlecelul este un bun diuretic, favorizând eliminarea apei din organism. În acest mod, consumul de dovlecel ajută la buna funcționare a rinichilor, ficatulului și colonului. Dovleceii conțin și foarte multe fibre, esențiale pentru reglarea tranzitului intestinal.

Specialiștii recomandă dovlecei în caz de diaree, constipație, indigestie și chiar probleme hepatice. Datorită texturii ușoare și a faptului că se digeră rapid, dovlecelul poate fi consumat și de persoanele care suferă de gastrită sau ulcer gastric.

Cele mai importante substanțe din compoziția dovleceilor sunt potasiul, fosforul și manganul, însă nu putem omite vitaminele B1, B6, vitamina C, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciul, vitaminele A si K.

Vitaminele din complexul B, importante pentru sănătatea sistemului nervos, sunt disponibile din plin în dovlecel. Consumul regulat îmbunătățește memoria, atenția, previne îmbătrânirea prematură a celulelor și instalarea bolilor degenerative ale sistemului nervos.

Luteina din dovlecei este utilă pentru prevenția sau tratarea problemelor ușoare de vedere. De altfel, dovlecelul este una dintre legumele recomandate persoanelor care petrec mult timp în fața calculatorului sau își concentrează vederea într-un punct fix perioade lungi de timp. Oamenii de știință spun că dovlecelul ne oferă atât betacaroten, cât și vitamina C, ambele substanțe fiind aliați care încurajează vederea bună.

Să nu uităm nici de nutrienții pe care îi găsim în dovlecel. Acesta ne oferă atât vitamine, cât și minerale și alți compuși chimici benefici, cum ar fi polifenolii. Aceștia acționează precum antioxidanții, care ne protejează celulele împotriva daunelor radicalilor liberi.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!