Bogat în fier, potasiu, calciu și magneziu, cu o cantitate semnificativă de fibre, foarte puține calorii și grăsimi, o cantitate mică de proteine și o cantitate semnificativă de vitamine C, A, B6, măcrișul este una din cele mai complexe plante pe care ni le oferă, cu dărnicie, primăvara.
Prin conținutul bogat în fibre vegetale, măcrișul poate să aibă un rol important în procesul de digestie. Fibrele sunt elemente esențiale pentru funcționarea optimă a tubului digestiv, ajută la scăderea colesterolului în organism și diminuează astfel riscul de ateroscleroză sau de accident vascular.
O singură ceașcă de măcriș conține 15% din doza zilnică recomandată de potasiu, un mineral cu rol esențial în reglarea și echilibrarea fluidelor din întregul corp, dar și cu efect benefic asupra sistemului cardio-vascular, inimii, vaselor sanguine și în special asupra arterelor.
Un alt mineral important pentru organism și pe care frunza de măcriș îl conține este fierul, cu rol în prevenire și tratarea anemiei feriprive.
Vitamina A este una dintre componentele măcrișului și acționează ca un antioxidant, are un rol semnificativ în agerimea vederii și în prevenirea problemelor oculare care apar odată cu vârsta.
Gustul acrișor al măcrișului este conferit de cea mai mare bogație a sa: vitamina C! O ceașcă de măcriș conține 106% din doza zilnică de vitamina C recomandată. Această vitamină crește producția de celule albe din sânge, protejează organismul împotriva deficiențelor imunitare și luptă împotriva radicalilor liberi. Vitamina C are efecte împotriva îmbătrânirii, ajută la producerea colagenului, diminuează apariția ridurilor și menține sănătatea pielii.
O singură cană de măcriș conține 123 mg de calciu, component cunoscut pentru rolul sau în menținerea sănătății sistemului osos și a dinților.
Alte efecte, care-i pot fi atribuite măcrișului, datorită conținutului și în alte componente, sunt cel antioxidant, de detoxifiant natural, sau de curățare a tractului urinar prin prevenirea formării sau eliminarea pietrelor la rinichi.