Infecțiile urinare. Simptome clinice. Tratament adaptat fiecărui pacient în parte - Ziarul de Maramures

Infecțiile urinare. Simptome clinice. Tratament adaptat fiecărui pacient în parte

Infecția tractului urinar (ITU) este o infecție bacteriană care afectează uretra, vezica urinară, ureterele sau rinichii. Infecțiile tractului urinar sunt printre cele mai comune infecții bacteriene ale organismului și oricine și la orice vârstă poate avea o ITU. Totuși, cel mai mare grup afectat de ITU este de departe cel al femeilor tinere și de vârstă medie, active sexual.

Unele persoane pot avea bacterii în tractul urinar fără să prezinte vreun simptom. Această situație este numită bacteriurie asimptomatică clinic și poate fi descoperită cu ocazia unei analize banale de urină. În aceste situații, cum ar fi, în timpul sarcinii, la pacienții cu diabet zaharat, sau la cei cu aspecte patologice ale aparatului urinar (stricturi, litiază renală), la bărbații cu adenom de prostată, sau la persoanele cu vezică neurogenă (cum sunt cei care au suferit un accident vascular cerebral), la persoanele cu constipație cronică etc, recomandarea efectuării periodice a unui examen de urină și sediment sau a unei uroculturi este o practică curentă.

Când apar simptome clinice, o infecție urinară poate avea una sau mai multe manifestări: durere sau senzație de arsură la urinare, nevoia de a urina frecvent și eliminarea unei cantități mici de urină, durere, sensibilitate sau greutate în partea de jos a abdomenului, eliminare de urină tulbure sau urât mirositoare, ruginie sau rozalie, durere lombară. Simptomele urinare pot fi însoțite de frison și febră, sau de greață și vărsătură.

În cazul apariției manifestărilor clinice atitudinea corectă este prezentarea la consultație! Medicul va evalua situația funcție de simptome, va recomanda investigații paraclinice și tratament. Atitudinea terapeutică ulterioară depinde de starea pacientului, condițiile care au dus la apariția înfecției, modul în care s-a răspuns la tratament etc.

În general, simptomele se ameliorează la 2-3 zile de la prima doză de antibiotic. Infecțiile de tract urinar se vindecă cu un tratament adecvat, în aproximativ o săptămână. Infecțiile netratate pot duce la afectări renale severe.

Atenție! Tratamentul este adaptat fiecărui pacient în parte!

Atenție! În sarcină sunt permise doar anumite preparate medicamentoase, și ele vor fi utilizate strict la indicația medicului curant!

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!