Infarctul de miocard (atacul de cord) este principala cauza de deces în România! Totuși, vestea bună este că pacienții au șanse majore de a fi salvați și recuperați dacă ajung la spital în cel mai scurt timp.
Multe probleme diferite pot provoca dureri la nivelul toracelui. Cele mai grave cauze, care pun viața în pericol, implică inima sau plămânii. Deoarece durerea toracica poate indica o problema severă la inimă, cum ar fi un infarct, este important să solicitați ajutor medical imediat.
Durerea toracică este încă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la camera de gardă. Ea variaza de la o persoană la alta, în intensitate, durată și localizare.
Dacă următoarele simptome persistă mai mult de 15 minute, ia în considerare un infarct de miocard și sună imediat la 112! Fiecare minut contează!
Cele mai frecvente simptome ale infarctului miocardic sunt: durere apărută brusc în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare), care durează câteva minute sau trece imediat și revine ulterior, din ce în ce mai intensă, frecvent localizată în piept, dar poate iradia în umeri, unul sau ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă, posterior între omoplați, sau inferior în etajul abdominal superior.
Durerea din infarctul miocardic poate fi însoțită de: dificultate în respirație, transpirații reci, paloare, teamă (anxietate), palpitații (bătăi neregulate ale inimii), greață, senzație de “cap ușor”.
Prima măsură de prim ajutor este repausul absolut!
Este important de menționat că durerea toracică nu semnalează întotdeauna un atac de cord. Cu toate acestea, intrucât infarctul miocardic reprezintă o urgență, majoritatea pacienților ajunși la camera de gardă din cauza unei dureri toracice vor fi investigați pentru a exclude această posibilitate.
Alte posibile urgențe, care se pot manifesta cu durere intensă la nivelul toracelui, dar intră în sfera afecțiunilor pulmonare și care pun viața în pericol, sunt pneumotoraxul sau embolia pulmonară!