Cum prevenim fractura la persoanele diagnosticate cu Osteoporoză? - Ziarul de Maramures

Cum prevenim fractura la persoanele diagnosticate cu Osteoporoză?

Osteoporoza este o afecțiune care afectează sistemul osos, apare cu înaintarea în vârstă, afectează cu precădere femeile, dar poate să apară și la bărbați. Oasele devin atât de fragile încat o simplă căzătură sau chiar acțiuni obișnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractură.

Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la șold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală.

Să nu uităm că acest gen de patologie are incidența maximă la persoanele în vârstă, iar cei tineri avem responsabilitate în ai ajuta și a ne asigura de buna respectare a recomandărilor de mai jos. Iată câteva măsuri de prevenire a acestei situații nedorite!

În primul rând reduceți riscul de cădere la domiciliu! Montați balustrade solide la toate scările, precum și mânere de care să vă puteți prinde la baie. Acoperiți podeaua alunecoasă cu covoare sau mochetă. Țineți casa în ordine și înlăturați obiectele căzute pe jos, mai ales bucățile de sfoară, ață, cabluri electrice, de telefon etc. Montați telefoane în cât mai multe încăperi pentru ca ajutorul să fie cât mai ușor de solicitat în cazul unui accident.

Echipați-vă cu îmbrăcăminte și încălțăminte care conferă siguranță maximă. Purtați încălțăminte care sprijină bolta plantei și cu tălpi nealunecoase, dar feriți-vă de tălpile din cauciuc (teniși) pentru că sunt atât de aderente încât va pot dezechilibra. Aveți grijă ca hainele, capoatele și paltoanele să fie suficient de scurte ca să nu vă facă să vă împiedicați când urcați scările.

Păstrați-vă echilibrul! Dacă ați observat că nu aveți siguranță în timpul mersului, folosiți un baston. Puneți articolele de bucătărie cât mai la îndemâna.

Controlați-vă auzul și vederea! Dacă este cazul, folosiți ochelari și aparat auditiv. Iluminați cât mai bine întreaga casă.
În caz de cădere mișcați-vă încet și evitați să forțați brațul sau piciorul la care v-ați lovit. Dacă bănuiți că s-a produs o fractură, nu vă mișcați si nu permiteți nimănui să vă miște până la sosirea ajutorului medical calificat.

Sunaţi la 112!

Până la sosirea ambulanței este suficient să sprijiniți zona accidentată cu pături sau perne, astfel încât să fie într-o poziție firească și stabilă. Atenție! Hemoragia la o fractură deschisă poate fi substanțială și necesită încercarea opririi sângerării prin aplicarea de bandaje compresive sau garou.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!