Am tensiune ... n-am tensiune! A doua zi!     - Ziarul de Maramures

Am tensiune … n-am tensiune! A doua zi!    

Trebuie să pun stop la cafea, la agitație și să respect cele 3 mese

Am multă treabă azi. De la prima oră șeful era agitat, multe hârti, parcă nu se mai termină și colega de la biroul vecin nu mișcă nimic, nici nu știu pe ce-și ia salariul. Cât o fi ora? 15:15, of, ce repede trece timpul! N-am mâncat încă nimic până la ora asta, și lichide am băut un pahar cu apă și 3 cafele … îmi amintesc ce mi-a zis medicul ieri! Clar trebuie să pun stop la cafea, la agitație și să respect cele 3 mese, că altfel nu voi reuși nici să slăbesc, nici să-mi țin inima și creierul sănătoase!

Ora 16:00, gata, merg acasă și mă liniștesc! Pe drum opresc la o farmacie și-mi cumpăr un tensiometru. Ajung acasă, măsor tensiunea, 140/90 mmHg! Imi amintesc că medicul mi-a spus să stau liniștită înainte de a măsura tensiunea arterială cel puțin 15 – 20 minute (să nu uit să-i spun și la vecina!). Stau, ce să fac? Măsor iar! 130/ 85 mmHg … a avut dreptate medicul!

Cred că ar trebui să respect ce mi-a spus și să nu mai tratez situația cu superficialitate! Gata cu abuzul de cafea, sarea și cu stres-ul. Mâine mă programez și la analize! O sun pe vecina să-i spun cum se măsoară corect tensiunea arterială și ce mi-a explicat medicul.

Tensiunea arterială se caracterizează prin importante variații spontane atât pe parcursul aceleiaşi zile, cât şi între zile, luni şi anotimpuri. De aceea, diagnosticul de hipertensiune trebuie să se bazeze pe multiple măsurători ale tensiunii arteriale, în diferite situații, de-a lungul unei perioade de timp. Dacă tensiunea arterială este doar uşor crescută, trebuie efectuate măsurători repetate de-a lungul unei perioade de câteva luni, pentru a defini tensiunea arterială „obişnuită” a pacientului cât mai riguros posibil.

Pe de altă parte, dacă pacientul prezintă o creştere mai marcată a  tensiunii arteriale, dovezi de afectare a organelor legată de hipertensiune sau un profil de risc înalt sau foarte înalt, măsurătorile repetate trebuie efectuate pe perioade mai scurte de timp (săptămâni sau zile). În general, diagnosticul de hipertensiune trebuie să se bazeze pe cel putin 2 măsurători ale tensiunii arteriale pe consultație şi pe minimum 2 – 3 consultații, deşi în cazurile extrem de severe diagnosticul se poate baza pe măsurătorile efectuate într-o singură consultație. Tensiunea arterială poate fi măsurată de către medic sau asistentă în cabinet sau în spital (tensiunea arterială de cabinet sau spital), de către pacient sau o rudă la domiciliu, sau automat pe o perioadă de 24 ore.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!