Principiile unei alimentaţii corecte în ciroza hepatică alcoolică

Deși ciroza este ireversibilă și nu se mai poate vindeca, cu ajutorul unui tratament adecvat, simptomele pot fi controlate și evoluția nefavorabilă poate fi evitată.

Cea mai grea și mai importantă parte a tratamentului constă în renunțarea completă la consumul de alcool. Fără complianța celui afectat de ciroză hepatică alcoolică în a renunța la consumul cronic de alcool, fără îndepărtarea cauzei directe care a dus la acest stadiu avansat de afectare hepatică, nu se poate discuta de tratament eficient!

Regimul alimentar este la fel de important în controlarea cirozei. Recomandările de mai jos sunt orientative, ele vor fi adaptate toleranţei individuale şi bolilor asociate de care suferă fiecare pacient în parte.

O dietă săracă în grăsimi și bogată în fructe și legume proaspete este de obicei recomandată pentru pacienții cu ciroză. Acizii grași Omega-3, care se găsesc în peștele gras (somon) și în unele uleiuri vegetale sunt recomandați datorită proprietăților benefice pentru ficat. Ca și surse de lipide se vor evita untura, slănina, grăsimea prăjită, sosurile grase și oleaginoasele (nuci, alune, arahide, migdale).

Alimentația bolnavilor de ciroză trebuie sa fie bogată în carbohidrați (pâine, cereale, leguminoase uscate, paste făinoase, orez), care furnizează energia necesară organismului. Atenție, acest tip de alimentație poate ridica probleme în cazul asocierii diabetului zaharat!

Aportul de proteine trebuie să fie normal sau crescut în stadiul compensat și scăzut în ciroza decompensată! Bolnavii de ciroză au uneori tendința de a tolera mai bine proteinele din lactate și plante decât cele din carne. Se recomandă carne de vită sau pasăre (fiartă sau grătar), pește, lactate (lapte dulce, iaurt, brânză de vaci), ouă (fierte, eventual fără gălbenuș).

Sunt interzise: carnea grasă (porc, oaie, rață), carnea afumată, sărată sau conservată, mezelurile, pește sărat, afumat, conservat sau prăjit, ouă prăjite, maioneză, gălbenuș de ou în exces (mai mult de 2 pe săptămână), brânzeturi grase, sărate sau fermentate, prăjeli, tochituri.

Carențele de vitamine și minerale (zinc, calciu, magneziu) se pot manifesta la pacienții cu ciroză, necesitând administrarea de suplimente. Este important ca suplimentele de vitamine și minerale să nu fie luate decât la indicația medicului, deoarece supradozele sunt toxice.

În mod normal, cantitatea de sare ingerată trebuie limitată la bolnavii de ciroză. Sarea determină retenția de lichide în organism, ducând la ascită, des întâlnită în cazurile de ciroză decompensată. Numeroase alimente (carnea, brânza și alimentele gata preparate din comerț, supele și legumele conservate, snacks-urile și biscuiții) conțin mult sodiu, adăugat în timpul procesului de fabricare, motiv pentru care se vor evita.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!