Riscograma sau ce urmărește medicul de familie la adultul asimptomatic

Ce urmăreste medicul de familie cu ocazia examenului de bilanț? Îmi vine în minte acum filmul ,,B.D în acțiune,, și celebra replică ,,urmăreste să nu fie urmărit!,, Ha, ha, ha, glumesc, bineînțeles! … De fapt urmărește ca să te urmărească pe tine! Da, periodic, de când ne-am născut și până la senectute, medicul de familie realizează evaluări profilactice, a căror scop este intervenția medicală pentru menținerea stării de sănătate, și care sunt în concordanță cu vârsta, sexul, antecedentele genetice etc.

„Riscograma” este un instrument, un formular asemeni unei „liste de verificare”, care cuprinde toate întrebările, examinările și, după caz, analizele specifice pentru fiecare grupă de vârstă, precum și concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora și intervențiile recomandate pentru reducerea riscului. Pe scurt, analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boală sau mai multe.

Astfel, consultația preventivă periodică se adresează populației generale, adulți și copii care se consideră sau sunt considerați sănătoși și presupune o evaluare sistematica a riscului de îmbolnăvire pentru afecțiunile cele mai frecvente sau grave, specifice vârstei respective.

Care este scopul? Simplu, să te facă pe tine, individul sănătos, să conștientizezi că te supui unor factori de risc nocivi pentru sănătate și să se depisteze o serie de boli în stadii precoce, incipiente, stadii în care cu minime intervenții se poate restabili starea de sănătate!

Prin întocmirea riscogramei la adulți se face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății (stil de viață), evaluarea riscului cardiovascular, evaluarea riscului oncologic, evaluarea riscurilor privind sănătatea mintală, identificarea unor riscuri semnificative legate de sănătatea reproducerii etc.

Îndemnul meu este: nu uitați de voi și adresați-vă periodic medicului de familie! ,,Tinerețe fără bătrânețe,, și ,,100 ani fără reparații capitale,, pot deveni un slogan personal, și o țintă a fiecăruia, doar trebuie să ne oprim o secundă și să ne acordăm mai multă atenție!

 

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!