COD GALBEN și PORTOCALIU de caniculă. CJSU Maramureș vine cu recomandări

COD GALBEN-val de căldură, caniculă și disconfort termic; interval de valabilitate: 23, 24 și 25 iunie; zone afectate: toată țara.

În intervalul menționat valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Notă: Îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

COD PORTOCALIU-val de căldură și disconfort termic accentuat; interval de valabilitate: 23 iunie; zone afectate: județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.

În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade.

Notă: Joi și vineri (24 și 25 iunie), disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei.

CJSU Maramureș recomandă cetățenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare.

Specialiștii menționează că pentru atenuarea efectelor în perioadele de caniculă/disconfort termic accentuat persoanele vârstnice trebuie să evite locurile aglomerate și neventilate, ieșirea din locuințe/gospodării, mai ales în orele amiezii. Dacă este neapărat necesară ieșirea în exterior este important să se poarte de îmbrăcăminte subțire, din țesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. De asemenea, este bine să aibă la îndemână lichide.

În această perioadă este bine să se consume 2-4 litri de apă, ceai sau sucuri de fructe pentru a hidrata organismul. Nu este indicat consumul de alcool și excesul de cafea în zilele cu temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. Nu lăsați (uitați) copiii și animalele de companie în interiorul autovehiculelor expuse la soare.

Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze. Indicele de confort termic (temperatură-umezeală) este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care exista într-un amestec gazos de aer și apă) pentru a determina o temperatura, cea resimțită de corpul uman.

În mod normal, corpul uman se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reținută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.Indicele de disconfort termic influențează activitatea organismului uman. Atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!