PNL PSD AUR PSD
Alimentele permise și cele interzise în dislipidemii sau hiperlipoproteinemie - Ziarul de Maramures

Breaking News

Alimentele permise și cele interzise în dislipidemii sau hiperlipoproteinemie

Hiperlipoproteinemia este primul factor de risc pentru Ateroscleroză. Ateroscleroza constă în formarea de plăci de aterom la nivelul peretelui arterial.

PNL

Pentru întocmirea unui regim alimentar se va ține cont de alimentele interzise și de alimentele permise. În dislipidemii sau hiperlipoproteinemie sunt considerate alimente interzise: ouăle, pâinea, făinoasele, cărnurile grase, de orice fel, mezelurile, viscerele, afumăturile, conservele, peştele gras, dulciurile, alcoolul. Alimentele permise sunt legumele, laptele degresat, iaurtul degresat, brânza de vaci slabă, carnea slabă de vacă, viţel, iepure, căprioară, peştele slab (șalău, lostriţă, biban). Alimentele se pregătesc fierte în apa, înăbuşite, la grătar sau rasol.

PSD

Se permite albuşul preparat sub diverse forme: fiert, sufleuri, bezele, zdrenţe la supă. 1-2 galbenuşuri pe săptămâna, înlocuind carnea.

Se preferă pâinea intermediară sau integrală (200-250 g/ rece, veche de o zi, pâine de secară, covrigi cu sare dacă adaosul de sare nu este contraindicat). Se permite consumul rar, 1-2 mese/ săptămână, și în cantitate mică de griș, orez, porumb, paste făinoase. Este interzisă utilizarea făinii pentru legarea sosurilor.

Cartofii (fierţi, piureuri), morcovii, spanacul, loboda, castraveţii, roşiile, ardeii, fasolea verde, mazărea, vinetele, conopida, varza acră se vor prepara ca și piureuri, sau fierte a la grec. Atenție la: fasolea uscată, mazărea uscată, lintea, varza, ţelina, ciupercile, gulie – produc meteorism.

Fructele sunt permise toate (exceptând pe cele interzise – dacă pacientul are restricții cum este cazul diabetului zaharat ca și boală asociată dislipidemiei), ca sucuri proaspete, coapte, piureuri, compoturi.

Este permis consumul a maxim 1-2 linguriţe ca uleiuri vegetale, în completarea raţiei de lipide permise (la salate crude). Toate grăsimile animale şi cele modificate prin încălzire sunt interzise.

Este permisă aromatizarea alimentelor cu mărar, pătrunjel, tarhon, leuştean, dafin, cimbru, nucşoară, piper, boia, muştar, oţet, vanilie, scorţişoară, chimen, ceapă etc.

Ca și preparate sunt permise: bulionul degresat de carne sau peşte slab, la care se poate adăuga puţin orez bine fiert, supele creme de legume, supe limpezi de legume, borşul de perişoare.

Sunt interzise: supele cu rântaş, supele de carne grasă, sau de peşte gras, toate supele sau ciorbele ce conţin adausuri prăjite, conservele de supe.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!