Urzica, plantă de leac și de uz gastronomic - Ziarul de Maramures

Urzica, plantă de leac și de uz gastronomic

Zeama de urzici este cel mai vechi tratament în cazurile de mătreață

Urzica, plantă de leac și de uz gastronomic, utilizată într-o multitudine de rețete este vedeta primăverii. Dacă primăvara vă îndeamnă la o plimbare în aer liber, nu uitați să profitați de ocazie pentru a vă aproviziona și cu o porție de urzici proaspete! Nu aveți timp de drumeții? Nu-i nici o problemă … vin urzicile în piețe, market-uri, pregatite să fie transformate în bunătăți culinare!

Există o tradiție îndelungată ca la sfârșitul iernii urzicile tinere să fie culese pentru mâncare, o sursă importantă de vitamine, după dieta săracă din iarnă. Urzicile au o aromă oarecum asemănătoare cu spanacul și sunt bogate în vitamina A, C, potasiu, mangan și calciu.

Bunătățile culinare ale sezonului urzici sotate, cu ochiuri, plăcintă cu urzici, supă de primăvară cu urzici, se prepară din plante tinere, culese în luna martie. După maturare (după înflorire), planta dezvoltă un tip de particule numite cistolite, care sunt iritante pentru tractul urinar – de accea se consideră că în acest stadiu urzicile nu mai sunt bune pentru consum.

Din timpuri străvechi urzicile sunt folosite ca și remediu natural în ameliorarea simptomelor de artrită. Aceeași compuși chimici, care irită pielea la atingere, pot fi benefici în cazurile celor ce suferă de inflamații ale articulațiilor, tocmai datorită stimulării la nivel neuronal și al activității asupra capilarelor. Urticarea intenționată se făcea cu mănunchiuri de urzici tinere frecate de piele, furnizând un remediu tradițional temporar pentru durerea cauzată de artrită sau reumatism.

Pe de altă parte, urzicile (sub formă de ceaiuri, sau zeamă de frunze zdrobite) au fost prescrise ca leac în tratarea unei game largi de afecțiuni: ale ficatului, ale sistemului urinar și tractului intestinal, ale pielii, sistemului cardio-vascular, în cazuri de hemoragie, gută, reumatism și răceală.

Zeama de urzici a fost cel mai vechi tratament în cazurile de mătreață și, azi se regasește în compoziția unor șamponuri.
În plus, urzicile ajută la menținerea nivelul glicemic în cazurile celor care suferă de diabet.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!