PNL PSD AUR PSD
Cum tratăm febra până ajungem la medic? - Ziarul de Maramures

Cum tratăm febra până ajungem la medic?

Remedii pentru acasă, ce să faci și ce să nu faci când copilul are febră

Prima instruire cu privire la o stare patologică, pe care o primești de la medicul de familie când ai devenit părinte este despre ce poți și trebuie să faci în cazul în care constați că copilul are febră, acasă, înainte sau în paralel cu recomandările medicamentoase pe care le face medicul.

PNL

De reținut este că febra ușoară poate fi combătută și prin metode nemedicamentoase, iar administrarea de medicamente în cazul febrei cu valori ale temperaturii corporale ce depășesc 38,0°C nu exclud aplicarea acestor măsuri simple, și care sunt la îndemâna fiecăruia.

PSD

Nu uita să măsori constant temperatura corporală, iar dacă observi că remediile care pot fi aplicate acasă nu dau rezultate, să te prezinți în timp util pentru a cere sfatul unui medic.

Nu este atât de importantă cifra din termometru cât felul în care arată copilul! Dacă se joacă, mănâncă, bea apă și febra trece în 3-4 zile, nu este cazul să te ingrijorezi.

Ca măsură generală, hidratează copilul pentru a preveni deshidratarea, administrându-i lichide – apă, suc de fructe făcut în casă, ceaiuri și săruri de rehidratare orală (sunt necesare mai ales în situația în care copilul prezintă și vărsături, diaree). În cazul în care copilul varsă, lichidele se vor administra în cantitate mică, de exemplu o lingură de ceai la 5 – 10 minute, astfel încăt în 24 ore să se administreze o cantitate cât mai aproape de nevoi.

Nu înfofoli copilul, nu-i face frecție cu alcool, nu-l îmbăia în apa rece – toate aceste metode pot avea reacții adverse! Tremuratul poate crește temperatura, iar metode precum dezbrăcarea și băile reci (care pot provoca tremuratul) trebuie folosite doar în cazul temperaturii periculoase, de peste 41°C. Fă-i o baie călâie (nu caldă) sau pune-i comprese înmuiate în apă călâie pe frunte, pe torace și pe picioare. Nu-i face frecție cu alcool, deoarece alcoolul este absorbit de piele și agravează starea copilului. Poți folosi metode populare precum cartofii în șosete.

Asigură-te că se odihnește suficient și îmbracă-l în haine ușoare, subțiri, din bumbac. În special nou-născuții, dacă sunt îmbrăcați cu multe haine, pot să facă febră, deoarece termostatul lor interior nu este încă reglat ca în cazul copiilor mari. Temperatura ambientală, din camera copilului se va mentine în jurul valorii de 22°C.

Copilul se va putea întoarce la grădiniță sau școală după 24 de ore în care nu a mai avut vreun simptom fără să folosești medicamente.

Ce să faci?
– Hidratează copilul din abundență!
– Fii atent la semnele deshidratării: piele uscată, letargie, iritabilitate, somnolență, sau alte alte semne anormale!
– Hrănește-l dacă are poftă de mâncare cu alimente ușoare, dar hrănitoare, și care aduc un aport de vitamine și minerale: supe de legume și carne de pui, piureuri de fructe și legume.
– Supraveghează-l constant pe timpul nopții!
– Asigură-te că se odihnește suficient!
– Ține-l acasă (învoiește-l de la grădiniță sau școală)!
– Fă-i o baie cu apă călâie sau pune-i comprese înmuiate în apă călâie pe frunte, torace și pe picioare.
– Îmbracă-l în haine ușoare, subțiri, din bumbac.
– Administrează-i antipiretice pentru a-i reduce disconfortul, așa cum ți-a recomandat medicul!

Ce să nu faci?
– Nu-l spăla cu apă rece (folosește apa călâie) și nu-i face frecție cu alcool!
– Nu-l înfofoli în prea multe haine sau pături!
– Nu-i da aspirină copilului sub 16 ani – poate provoca sindromul Reye, care este fatal!
– Nu combina ibuprofen cu paracetamol decât dacă medicul prescrie acest lucru.
– Nu-i da paracetamol unui bebeluș sub 2 luni decât cu recomandarea și în doza prescrisă de medic!
– Nu-i da ibuprofen unui bebeluș sub 3 luni sau care are sub 5 kg!
– Nu-i da ibuprofen unui copil care suferă de astm bronșic.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!