Consiliul Județean Maramureș a adoptat ieri, în cadrul ședinței de Consiliu, bugetul pentru anul 2021.
Bugetul Consiliului Județean este un buget care se axează pe dezvoltare și pe implementarea proiectelor de investiții necesare pentru județul Maramureș, dar și pe diminuarea cheltuielilor inutile, folosind astfel banii publici pe proiecte de dezvoltare de care maramureșenii au cu adevărat nevoie, transmite administrația județeană.
Președintele Consiliului Județean Maramureș a vorbit despre importanța proiectului de buget adoptat pentru anul 2021.
Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș: ”Anul acesta avem un buget în care am diminuat cheltuielile și am crescut fondurile alocate pentru investiții. Avem un buget în creștere, în valoare de peste 640 de milioane de lei, cu o creștere de 53% față de 2020. Este un buget care conține o pondere foarte importantă în pregătirea proiectelor pentru alocarea financiară din perioada 2021 – 2027, un buget al reformelor în care punem temelia dezvoltării pe termen lung a Maramureșului. Pentru partea de dezvoltare avem 419 milioane de lei, o sumă cu 152% mai mare ca anul trecut, bani alocați pentru proiectele de dezvoltare a județului Maramureș. 221 de milioane de lei sunt alocați pentru cheltuielile de funcționare ale Consiliului Județean și ale instituțiilor subordonate Consiliului. Suma alocată pentru funcționare este, de această dată, mai mică cu 12% față de anul precedent, deoarece am redus cheltuielile inutile din banii publici.”
Șeful administrației județene a punctat faptul că toate obiectivele care se regăsesc în bugetul pe 2021, vor fi finanțate din fonduri europene.
Ionel Bogdan: ”Toate obiectivele pe care le-am trecut în buget sunt obiective pe care le vom finanța din fonduri europene. Îmi doresc ca în doi ani de zile să ajungem la un buget de peste 1 miliard de lei anual, bazat pe fonduri europene. Investițiile în infrastructură ocupă o pondere importantă din buget, circa 300 milioane de lei sunt direcționați către drumurile din județ, având o creștere cu peste 150% față de anul trecut. Cu acești bani vom reuși să finalizăm obiectivele pe care le avem pentru anul acesta pe drumurile județene. Am alocat 14 milioane de lei pentru studiile de fezabilitate. Studiile de fezabilitate pe care le finanțăm în acest an reprezintă drumul expres Baia Mare – Satu Mare, centura municipiului Baia Mare, centura municipiului Sighetu Marmației, 82 de km de drum județean, cu care suntem deja în licitație, și mai pregătim peste 90 de km de drum județean anul acesta pentru finanțare europeană. Studiile de fezabilitate reprezintă temelia absorbției fondurilor europene pe care județul Maramureș o va face în următorii ani de zile.”
În ceea ce privește Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor de la Fărcașa, pentru acest proiect s-au alocat 58 de milioane de lei. Totodată, 3 milioane de lei vor merge spre educație, iar prin proiectul ”eȘcoala” se vor achiziționa tablete pentru elevi.
Ionel Bogdan: ”Am alocat bani pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor de la Fărcașa, peste 58 de milioane de lei, o creștere de peste 360% față de anul trecut, deoarece mi-am asumat finalizarea acestui proiect cât mai rapid posibil. Pe lângă investițiile în proiecte și în infrastructură, investim mai mulți bani anul acesta și în educație. Am prevăzut în buget circa 3 milioane de lei, o sumă mai mare cu peste 180% față de suma prevăzută anul trecut pentru educație. Totodată, prin implementarea proiectului ”eȘcoala”, în valoare de peste 23 de milioane de lei, bani europeni, vom achiziționa tablete pentru elevii din Maramureș. Avem investiții importante prevăzute în bugetul de anul acesta și sunt sigur că vom reuși să realizăm toate proiectele de dezvoltare de care județul Maramureș are nevoie.”