Insolația este o afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului, de obicei ca urmare a expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Insolația poate apărea dacă temperatura corpului crește până la 40 grade C sau mai mult, fiind frecventă în lunile de vară.
Astfel, când temperatura internă a corpului depășește 40 grade C situația devine critică pentru sănătate și poate amenința viața.
Extenuarea cauzată de căldură apare atunci când persoana devine prea fierbinte și pierde lichidele și sarea din organism, ceea ce conduce la stare de oboseală, slăbiciune și crampe musculare. Afecțiunea poate fi însoțită și de greață, convulsii, confuzie, dezorientare și, uneori, pierderea conștienței sau comă.
Predispuse la insolație sunt persoanele care suferă de boli cardiace (acute sau cronice), persoanele supraponderale și cele care se confruntă cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolația se instalează mai frecvent la vârste extreme, fie la copii, fie la persoanele în vârstă și apare și la persoanele care lucrează timp îndelungat sub razele solare, în special între orele 11.00 și 17.00.
Când temperaturile din exterior depășesc temperaturile normale, poți lua următoarele măsuri de prevenție:
– Consumă abundent lichide, în special dacă practici activități fizice, chiar daca nu îți este sete pe moment.
– Poartă haine deschise la culoare, din materiale ușoare și vaporoase (in, bumbac etc.).
– Poartă o pălărie de paie sau o șapcă.
– Nu participa la activități solicitante în orele cu temperaturi maxime din zi.
– Intră în casă sau stai la umbră dacă simți că te supraîncălzești.
Afecțiunea este una serioasă și trebuie tratată de urgență. Cu cât se întârzie intervenția, cu atât organele interne sunt mai afectate, iar în anumite cazuri se poate ajunge la deces. Dacă ai constatat că tu sau o altă persoană prezintă simptome de insolație, cere de urgență ajutor medical. Poți recurge la următoarele măsuri până la venirea ambulanței:
– Așază persoana la umbră sau într-o cameră răcoroasă.
– Desfă-i cureaua sau alte accesorii vestimentare ce pot afecta fluxul sângelui.
– Așază corpul într-o poziție întinsă, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii.
– Stropește persoana cu apă sau pune-o într-o cadă cu apă călâie.
– Ajut-o cu lichide reci, băute frecvent, cu înghițituri mici. Lichidele să nu fie foarte reci sau fierbinți, de preferintă la temperatura camerei. Se pot consuma apă, sucuri naturale, ceaiuri de plante sau fructe.