Funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Casei Județene de Pensii Maramureș au hotărât adoptarea unei forme de protest în data de 26.10.2023, ora. 10.00, față de parcursul legislativ al proiectului de lege privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul în care ,” personalul caselor teritoriale de pensii să beneficiaze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
Acest proiect de lege, a primit aviz negativ din partea Guvernului României, iar la Senat acest proiect a fost respins, urmând să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.
Funcționarii publici și personalul contractual din cadrul Casei Județene de Pensii Maramureș:
”Arătăm că, intenția noastra nu este aceea de a perturba activitatea curentă (nu se întrerupe activitatea de relații cu publicul și nici activitatea internă), și nu intenționăm să prejudiciem în niciun fel interesele beneficiarilor noștri, ci doar să ne facem auzite nemulțumirile noastre , cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat și nediscriminatoriu , care a condus la o situație inacceptabila astăzi ,la nivel de case teritoriale de pensii.
Analizând salariile celorlalți funcționari publici cu aceleași funcții, din cadrul altor ministere , se poate observa că, în prezent, aceștia beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii- casele teritoriale de pensii , salarii stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
S-a ajuns la aceasta situație, respectiv salarii mai mari cu 1000 lei – 3000 lei net , pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau Ordin de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție după caz (Ministrul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, etc). La nivel local chiar și cei din adminstrația locală sau județeană , au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici.
Prin adoptarea unei legi în sensul celor arătate mai sus, s-ar respecta principiile legii salarizării respectiv: principiul nediscriminării, principiul egalității și principiul importanței sociale a muncii , și nu ar mai fi incalcat principiul prevăzut de dispozitiile art. 1 alin.2 din OUG nr.137/2000 privind prevenirea și sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
Pentru respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, nivelul maxim al salariului de bază /indemnizației de încadrare trebuie să fie același pentru tot personalul salarizat potrivit dispozițiilor de lege aplicabile în cadrul aceleiași categorii profesionale , respectiv familii ocupaționale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Nemulțumirile noastre, cu privire la drepturile salariale sunt cunoscute de către decidenții politici, dar deși ne-a fost recunoscută munca și efortul susținut depus în activitatea zilnică pentru respecarea termenelor legale in raport de volumul mare de activitate, nu s-a luat nici o masură privind majorarea drepturilor salarile, iar când în final s-a inițiat un proiect de lege , acesta este respins.
Arătăm că nu toți bugetarii au salarii nesimțite, drepturile noastre salariale fiind nemodificate de aproximativ 7 ani, iar în curand vom ajunge să primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie, acesta fiind anual majorat iar ale noastre ramânând nemodificate. Nu dorim decât salarii decente în raport de munca pe care o depunem.
Există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariu nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru , practic nerecunoașterea importanței muncii noastre și a nivelului de specializare (dobândit în ani de zile).
Discrepanțele majore dintre salariile funcționarilor publici au fost constatate și de către Comisia Europeana , care a atras atenția guvernanților noștri cu privire la necesitatea urgentă de a adopta o noua lege a salarizării prin care sa fie egalizate toate salariile și eliminate decalajele existente în prezent.
În consecință, nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrașia locală și județeană, iar în prezent se poate realiza doar prin adoptarea legii de completare a art. 141 din Legea 263/2010.”