Guvernul pregătește măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de seceta severă din acest an. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat în această săptămână faptul că vor fi elaborate mai multe acte normative în acest sens, care vor fi aduse spre adoptare în următoarele ședințe de guvern.
Prima măsură se referă la un sistem de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, la deblocarea creditării fermierilor români, informează demnitarul.
Sorin Vlașin, senator PSD Maramureș: ”A doua măsură se referă la o completare solicitată de fermier la măsura „Creditul fermierului”, care are o dobândă fixă de 1,95%. În primul rând, crește gradul de garantare de către FGCR la 100% din fondurile puse la dispoziția Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură și producția românească. În plus, creditul va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil, fără a avea presiunea ratelor și dobânzilor.”
O altă măsură prezentată de senatorul de Maramureș, vine în sprijinul fermierilor se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces-verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023-2024. Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la același termen se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de imputuri.
Sorin Vlașin, senator PSD Maramureș: ”În momentul de față, Ministerul Agriculturii a finalizat peste 80% din procesele verbale de constatare a calamităților și se va încadra în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât, fermierii să primească despăgubirile în cuantum de 1.000 lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă.”