Centrul artistic Baia Mare deține trei lucrări semnate 𝐕𝐢𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐞𝐥𝐚́𝐧𝐲𝐢 - Ziarul de Maramures

Centrul artistic Baia Mare deține trei lucrări semnate 𝐕𝐢𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐞𝐥𝐚́𝐧𝐲𝐢

Patrimoniul 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭ă «𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞» deține trei lucrări semnate 𝐕𝐢𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐞𝐥𝐚́𝐧𝐲𝐢. Una dintre acestea, cunoscută din perioada băimăreană a activității sale, poate fi văzută în cadrul expoziției permanente „𝐑𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭̦𝐢𝐢”.

𝐕𝐢𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐞𝐥𝐚́𝐧𝐲𝐢 (1877, Nytraludány, azi Ludanice, Slovacia – 1955, Budapesta, Ungaria)

Un artist cu un destin împletit fundamental în creația identitații artistice a 𝑪𝒐𝒍𝒐𝒏𝒊𝒆𝒊 𝒅𝒆 𝒑𝒊𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆ 𝒃𝒂̆𝒊𝒎𝒂̆𝒓𝒆𝒏𝒆, 𝐕𝐢𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐞𝐥𝐚́𝐧𝐲𝐢 s-a născut în data de 5 octombrie 1877.

A studiat în Budapesta – la 𝑺̦𝒄𝒐𝒂𝒍𝒂 𝒅𝒆 𝑨𝒓𝒕𝒆 𝑨𝒑𝒍𝒊𝒄𝒂𝒕𝒆 cu 𝐁𝐞𝐫𝐭𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐊𝐚𝐫𝐥𝐨𝐯𝐬𝐳𝐤𝐲 și la 𝑺̦𝒄𝒐𝒂𝒍𝒂 𝒅𝒆 𝑫𝒆𝒔𝒆𝒏 𝒅𝒖𝒑𝒂̆ 𝑴𝒐𝒅𝒆𝒍, apoi la München, unde a fost elevul lui 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐨𝐬𝐲 𝐒𝐢𝐦𝐨𝐧 pe care l-a însoțit în periplul băimărean.

Debutul public al artistului a avut loc cu prilejul primei expoziții de artă realizată de studenții 𝐒̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐢 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐨𝐬𝐲, în anul 1897. După o vizită făcută la Baia Mare, un ziarist al unui periodic budapestan de la acea vreme remarca într-un articol: „𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑡𝑎𝑙𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑠̦𝑙𝑒𝑓𝑢𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑢𝑏 𝑚𝑎̂𝑛𝑎 𝑚𝑎𝑒𝑠𝑡𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐻𝑜𝑙𝑙𝑜𝑠𝑦, 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑖𝑠𝑐𝑢𝑠𝑖𝑡 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝐕𝐢𝐤𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐞𝐥𝐚́𝐧𝐲𝐢.” A fost prezent la Baia Mare în anii 1896-1897,1899 ,1901 si pentru câteva săptămâni în anul 1942.

A avut o activitate expozițională dinamică, a locuit și expus la München, Madrid și Paris, Slovacia și Ungaria, stabilindu-se definitiv la Budapesta în 1918, unde a continuat să expună sistematic. A activat în domeniul artei grafice (în 1923 obține 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥 𝐋𝐚𝐣𝐨𝐬 𝐄𝐫𝐧𝐬𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐚̆), a fost un binecunoscut ilustrator de carte și ex libris.

Foto: Centrul Artistic Baia Mare FB

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!