Borșa are nevoie de centura ocolitoare. Deschiderea pârtiei olimpice va aduce de zece ori mai mulți turiști, dar și sportivi. Investiția se ridică la 12 milioane de euro - Ziarul de Maramures

Borșa are nevoie de centura ocolitoare. Deschiderea pârtiei olimpice va aduce de zece ori mai mulți turiști, dar și sportivi. Investiția se ridică la 12 milioane de euro

Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa a declarat pentru Ziarul de Maramureș că localitatea are nevoie de o centură ocolitoare a orașului mai ales că, după finalizarea pârtiei olimpice numărul de turiști va crește de cel puțin zece ori.

Edilul a precizat că această centură era necesar să existe încă din vremea comunismului. S-a realizat o parte din ea însă lucrările au fost oprite după 1989.

Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: ”Centura ocolitoare a orașului Borșa era necesară încă de dinainte de 1989. S-a realizat o parte din ea, la vremea respectivă după care, legile, mai puțin puse în practică, după Revoluție au blocat finalizarea acestei investiții, iar pe traseul șoselei de centură s-au făcut diverse construcții care nu mai pot fi demolate.”

Timiș a inițiat un nou proiect pentru centura ocolitoare a orașului Borșa, care va avea o lungime de 8 km.

Ion Sorin Timiș: ”Am inițiat un nou proiect, prin care centura va avea o lungime de 8 km. Drumul va ocoli zona centrului civic. Va fi o șosea cu două benzi, câte o bandă pe fiecare sens, alei pietonale și spații de parcare. În general, în mare parte, șoseaua va fi pe malul stâng al râului Vișeu. În mare parte șoseaua va merge pe drumurile existente pe care le avem.”

Pentru această investiție orașul Borșa ar avea nevoie de 12 milioane de euro.

Ion Sorin Timiș: ”În urma calculelor făcute pentru realizarea acestei centuri avem nevoie de 12 milioane de euro. Este necesară și astăzi, dar va fi foarte utilă după ce investiția la pârtia olimpică va fi finalizată, iar numărul de turiști va crește de cel puțin zece ori. În prima fază optăm pentru fonduri europene, parțial s-ar putea construi din aceste fonduri și spun parțial pentru că fondurile europene nu finanțează construcția de poduri, iar această investiție are trei poduri, care vor trebui realizate din alte surse. Există și varianta în care investiția integrală să fie considerată DN 18C sau drumul care traversează acum orașul să devină drum public, adică în administrația orașului Borșa, iar șoseaua ocolitoare să fie Drumul Național pe care-l administrează CNAIR.”

Rămâne de văzut dacă președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan va face eforturi pentru realizarea acestui proiect, dat fiind faptul că o dată cu deschiderea pârtiei olimpice, numărul de turiști va crește, la propriu. Cel mai probabil pe această pârtie se vor desfășura și concursuri naționale și internaționale de schi alpin. Această pârtie olimpică va fi un punct de reper pe harta țării noastre și va aduce Maramureșului nu doar o bună reputație, ci și beneficii pe segmentul turistic și sportiv.

De precizat ar fi faptul că în perioada sezonului de iarnă, în orașul Borșa își fac vacanțele aproximativ 40.000 de turiști.

Foto 1-arhiva,Foto 2-arhiva-primarul Ion Sorin Timiș

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!