DSVSA Maramureș: Urmarea contextului epidemiologic actual privind diagnosticul si evoluția Gripei aviare înalt patogenă la păsările domestice pe teritoriul mai multor țări din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania 2 focare, Franța 8 focare, Polonia 13 focare, Ungaria 8 focare, Spania 1 focar, respectiv la păsările sălbatice în Austria 2 cazuri, Belgia 7 cazuri, Danemarca 2 cazuri, Germania 28 cazuri, Italia 19 cazuri, Ungaria 5 cazuri, Olanda 11 cazuri, Slovacia 1 caz, Spania 2 cazuri, Suedia 4 cazuri și ținând cont de faptul că, mulți cetățeni din județul Maramureș intenționează să-și cumpere pui de o zi, pui zburați, vă comunicăm condițiile sanitare veterinare care trebuiesc respectate la comercializarea păsărilor vii pe teritoriul României.
Ordinul ANSVSA nr. 14 din 2014 reglementează condițiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la comercializarea păsărilor domestice pe teritoriul României cu respectarea următoarelor reguli:
1. Comercializarea păsărilor se poate efectua numai din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar, prin vânzare directă dintr-un spațiu amenajat la poarta unității, sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii înregistrați sanitar veterinar.
2. Medicul veterinar de liberă practică împuternicit emite Certificatul Sanitar Veterinar de Sănătate pentru comercializarea păsărilor vii provenite din exploatațiile comerciale de pe teritoriul României, pentru fiecare lot de păsări vii din aceeași categorie transportate cu același mijloc de transport.
3. În cazul puilor de 1 zi comercializarea se poate efectua și din ”magazinele de pui de 1 zi” înregistrate sanitar veterinar.
4. Mijlocul de transport păsări vii trebuie să fie înregistrat/autorizat sanitar veterinar în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.
5. Transportul se poate efectua de către unitatea producătoare direct la gospodăria populației cu mijloc auto înregistrat/autorizat sanitar veterinar sau direct de către proprietarii acestora după cumpărarea dintr-un spațiu amenajat la poarta unității sau din magazinele de pui de 1 zi. Acesta se poate face cu propriile mijloace de transport pe o distanță mai mică de 50 km cu respectarea următoarelor condiții:
Păsările adulte și tineretul se transportă în cuști speciale de transport care să aibă următoarele caracteristici:
a)să aibă o suprafață suficient de mare pentru a reduce riscul de rănire a păsărilor prin supraaglomerare/îngrămădire,
b)să fie suficient de rezistente ca să suporte greutatea păsărilor și să preîntâmpine producerea de leziuni la cap, picioare sau aripi,
c)să fie securizate pentru a preveni deplasarea lor în timpul transportului(să fie fixate),
d)să fie astfel fixate încât să permită circulația aerului printre acestea.
Mijloacele de transport utilizate trebuie să asigure protecția păsărilor vii împotriva intemperiilor sau a factorilor de mediu, ventilație adecvată.
Păsările se transportă în termenul cel mai scurt la destinație, fără oprire, pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea acestora.
Este strict interzisă achiziționarea păsărilor vii de la comercianți neautorizați, inclusiv din comerț on-line, fără documente sanitare veterinare însoțitoare, sau comercializarea păsărilor vii din mijloace de transport neautorizate de pe marginea drumului sau din alte locații neînregistrate.
Este strict interzisă comercializarea păsărilor in târguri, piețe, oboare sau în proximitatea acestora.
DSVSA Maramureș