La alegerile pentru Președintele României din anul 2025, campania electorală începe la data de 04.04.2025, ora 00.00, și se încheie la data de 03.05.2025, ora 07.00.
În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de Curtea Constituțională a României și se încheie la data de 17.05.205, ora 07.00.
Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Prin continuarea propagandei electorale de după data încheierii campaniei electorale se înțelege:
Afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
Difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;
Sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
După încheierea campaniei electorale, menținerea conținutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet sau pe platforme online de socializare și care rămân afișate pe respectivele pagini sau aplicații, fără a fi promovate nu constituie acțiuni de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepția versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală.
În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale și momentul încheierii votării, transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.
Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii și recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opțiuni de vot.
Integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) în format fizic amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliției locale sau, în localitățile unde poliție locala nu este constituită, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne.
Toate materialele publicitare politice (materiale de propagandă electorală) trebuie evidențiate conform hotărârii Autorității Electorale Permanente nr.9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.
La alegerile pentru Președintele României din anul 2025, primarii asigură candidaților panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral.
Sunt interzise materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) care combină culorile într-o succesiune care reproduce Drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepția situației în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral.
Este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum și cu alte referiri la competitori electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă și oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute art.36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată cu modificările și completările ulterioare.
În preziua votării și în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare (materialelor de propagandă electorală) de orice tip din clădirea sediului secției de votare din țară și de pe respectiva clădire se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare și se duce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar, îndată.
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:
Afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm pe o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi afișate în locurile speciale de afișaj;
Materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audio-vizuală;
Publicitate în presa scrisă;
Materiale de propagandă electorală online;
Broșuri, pliante și alte materiale tipărite;
Producerea și difuzarea de materiale publicitare politice în alte condiții prevăzute decât cele prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr.370/2004, republicată cu modificările și completările ulterioare, de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.1/2025 și de Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr.9/2025 sunt interzise.
În cadrul personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central este organizată echipa lucrări campanie online, alcătuită din personal desemnat de Autoritatea Electorală Permanentă, de Consiliul Național al Audiovizualului, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, de Ministerul Afacerilor Externe și de Ministerul Afacerilor Interne, care întocmește proiectul adreselor și deciziilor Biroului Electoral Central care vor fi emise în vederea solicitărilor, sesizărilor, plângerilor, contestațiilor având ca obiect desfășurarea campaniei în mediul online.
Foto-arhiva