Primarul Cătălin Cherecheș a făcut knockout Societatea DRUSAL. Edilul cere sancționarea societății. Municipiul Baia Mare nu are în sarcina sa, ridicarea gunoiului menajer - Ziarul de Maramures

Primarul Cătălin Cherecheș a făcut knockout Societatea DRUSAL. Edilul cere sancționarea societății. Municipiul Baia Mare nu are în sarcina sa, ridicarea gunoiului menajer

În cadrul Ședinței Operative, care s-a desfășurat ieri, 19 iulie, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a atins un punct extrem de sensibil care vizează comunitatea noastră. Este vorba despre modul în care se face colectarea și depozitarea deșeurilor menajere pe raza orașului, dar și despre întreținerea curățeniei din jurul acestor containere aflate în cartiere precum și despre curățenia stradală. Edilul a făcut knockout Societatea DRUSAL.

Primarul Cătălin Cherecheș a ținut să precizeze faptul că municipiul Baia Mare nu are în sarcina sa, salubrizarea menajeră, acest atribut revenindu-i încă din 2020, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, respectiv Consiliului Județean Maramureș.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare: ”În primul rând, cetățenii trebuie să cunoască faptul că municipiul Baia Mare nu se ocupă în mod direct de salubrizarea menajeră, respectiv de ridicarea gunoiului, acest lucru fiind gestionat de către o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, respectiv de Consiliul Județean Maramureș, începând cu anul 2020. Nu noi am organizat (n.r.-autoritatea publică locală) procedurile pentru ca SC DRUSAL să gestioneze acest contract cu Consiliul Județean, respectiv cu această asociație și din punctul meu de vedere există o problemă de comunicare între municipiul Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în relația cu SC DRUSAL.”

Tot Cătălin Cherecheș a subliniat faptul că pe raza orașului Baia Mare apar ad-hoc anumite platforme de depozitare a gunoaielor menajere fără ca municipalitatea să aibă vreo garanție că acestea vor fi eliminate la un moment dat.

Cătălin Cherecheș:Observ că din când în când se nasc platforme de depozitare temporară a deșeurilor fie în apropierea orașului, fie în zona administrativă a municipiului Baia Mare cu o funcționare neclară, îndoielnică și care nu asigură niciun fel de garanție municipiului Baia Mare că acei munți de gunoaie vor fi relocați. Municipiul Baia Mare va face un demers pe care-l voi susține și în cadrul Consiliului Local Baia Mare pentru a avea o atitudine clară în acest sens, mai exact, să avem garanția financiară și legală pentru ca aceste zone de depozitare a deșeurilor să fie eliminate la un moment dat.”

Despre modul în care sunt depozitate și colectate deșeurile menajere din cartiere, Cătălin Cherecheș a precizat că Baia Mare se confruntă cu o serie de nereguli vis-a-vis de modul în care sunt desfășurate aceste activități. Totodată, curățenia din jurul tomberoanelor precum și decontaminarea acestora, trebuie făcute frecvent și nu ignorate.

Cătălin Cherecheș: ”Sunt nereguli și vis-a-vis de modul în care sunt colectate și depozitate deșeurile menajere în cartiere. De doi ani încoace există aceeași situația și acest lucru se întâmplă pentru că cineva nu-și face treaba. Avem sistem de activitate și salubrizare stradală și activitate de salubrizare menajeră. În momentul în care ridici gunoiul din punctele de colectare trebuie să și mături de jur împrejur. La solicitarea noastră ați început să faceți decontaminarea (n.r.-se adresează reprezentanților SC DRUSAL) punctelor de colectare în cartiere și din cele aproximativ 100, nu știu dacă ați făcut vreo 15. Pe parcursul a două săptămâni, cele 100 de puncte de colectare pot fi decontaminate. Normal, această acțiune de spălare a pubelelor din municipiul Baia Mare, ar trebui să fie cel puțin o dată pe săptămână. Dacă nici măcar la două săptămâni nu puteți să faceți activitatea de decontaminare, pe perioada verii, ce să mai cer să faceți la o săptămână? E…absolut rușinos și de acum înainte mi-aș dori să aveți o activitate în tandem. Cei care fac salubrizarea stradală să funcționeze în același timp cu cei care ridică gunoiul și în momentul în care este ridicat dintr-un anumit punct să fie toată zona salubrizată. Salubrizarea nu înseamnă doar să ridici niște cartoane sau resturi menajere sau vegetale, ci înseamnă să mături, să speli etc. Dacă mă refer la salubrizarea stradală e același dezastru. Din perspectiva programului, aș dori ca cel târziu joi să avem noul program în funcțiune, în tandem, respectiv salubrizarea stradală și menajeră.”

Un alt punct extrem de important, care a fost abordat de primarul Cătălin Cherecheș a făcut referire la curățenia în cartiere. Edilul a explicat cum se face curățenia atât la bordură, cât și a trotuarelor.

Cătălin Cherecheș:Sunt zone la bordură care nu au văzut mătura niciodată. Degeaba spălăm și dăm cu furtunul dacă nu măturăm. Prima dată trebuie măturat și după aceea trebuie spălat. Acest oraș nu e făcut doar din străzi și nu toți oamenii merg cu mașina, ci mai merg și pe jos… Și nu merg nici pe mijlocul drumului și nici pe mijlocul bulevardului, merg pe trotuare… Și dacă mergem în cartiere o să vedem majoritatea trotuarelor că nu au fost măturate. În plus, măturatul la bordură nu merge nici pe bordură și nici departe de bordură sau deloc. (…) Trebuie să avem un program clar, bine stabilit, pentru salubrizarea trotuarelor, respectiv măturat și apoi spălat. Totodată vom avea un program de eliberare a locurilor de parcare. Oamenii vor trebui să știe că, în fiecare joi, în cartierul Gării de exemplu, nu pot parca pe stânga, ci pe dreapta pentru că se face curățenie. Acest program va fi comunicat cetățenilor în timp util și sunt convins că aceștia au tot interesul să aibă un cartier curat.”

Primarul Cătălin Cherecheș dorește demararea demersurilor necesare pentru ca SC DRUSAL să fie sancționată deoarece nu-și face treaba la nivelul municipiului Baia Mare. În plus, raportul dintre calitate-preț nu reflectă realitatea.

Cătălin Cherecheș:Doresc să facem toate demersurile pentru ca SC DRUSAL să fie sancționată de Consiliul Județean Maramureș și ADI Deșeuri pentru modul în care este ridicat gunoiul, dar și pentru gestionarea acestui sistem. Doresc să identificăm toate solicitările făcute către DRUSAL, ADI Deșeuri, Consiliul Județean. Până la urmă e o activitate care generează costuri foarte mari și pentru municipiul Baia Mare și pentru cetățeni și pentru societățile comerciale și atunci înțeleg că dacă un lucru costă trebuie să aibă și o anumită calitate.”

Explicație foto: Locatarii unui bloc din Baia Mare golesc frecvent coșul stradal ”uitat” de angajații DRUSAL (aprilie 2021)

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!