Pentru cele ce urmează, dorim să vă spunem că atenția ne-a fost atrasă de o doamnă în vârstă de 72 de ani care locuiește împreună cu fiica ei și cei doi nepoți ai săi. Aceasta a întrebat redacția cum să procedeze ca să poată achita la Direcția de Taxe și Impozite Baia Mare tariful pentru gunoiul menajer în contextul în care pensia dânsei este foarte mica, iar fiica acesteia are salariul minim pe economie.
Stimați cititori ai ziaruluidemaramureș.ro, după cum puteți vedea în foto 1 sus, taxa pentru salubrizare, în cazul doamnei, este de 672 de lei pentru patru persoane, bani care trebuie achitați în anul 2022. La un simplu calcul aritmetic, vedem că impozitul pe teren adunat cu impozitul pe clădire ne va da o sumă totală de 150 de lei. Un preț de patru ori mai mic decât taxa pentru gunoiul menajer. Dacă la cei 150 de lei adăugăm bonificațiile, care pentru 3 luni nu se regăsesc în tariful pe clădire, respectiv teren (foto 4 jos), ajungem la 166 de lei și tot de patru ori este mai mare taxa de salubrizare decât cele două tarife adunate la un loc.
Majorările pentru populație au fost aplicate după ce DRUSAL a crescut de la 118 lei la 270 de lei și ulterior la 418 lei, la care s-a adăugat și taxele de colectare plus taxa de tratare mecanică a deșeurilor mixte plus salubrizarea stradală. În ședința de negociere pe care Ziarul de Maramureș a făcut-o publică în data de 3 ianuarie 2022, și pe care o puteți vedea VIDEO AICI, Mihai Apan, șeful societății de salubrizare, a susținut că a venit cu prețuri ”mult mai mici” însă Consiliul Județean nu le-ar fi acceptat. Tot el a fost cel care a precizat că prețurile ”mult mai mici” ar fi însemnat o reducere de 2 lei din taxa de 418 lei. Adică prețul pe tonă ar fi fost de 416 lei și nu de 418 lei. Domnule Apan, asta înțelegeți dumneavoastră prin prețuri ”mult mai mici”?
PREȚURI APROBATE PENTRU DRUSAL 2021-2022
Contract DEPOZITARE încheiat între CJ Maramureș și Drusal
418,54 lei/tonă fără TVA / 498,062 lei/tonă cu TVA – înfoliere, balotare, stocare temporară, transport și depozitare la un depozit autorizat, taxa pentru economia circulară stabilita la 80 lei prin lege etc.
65 lei/tonă fără TVA-taxa mecanica deșeu rezidual mixt-NOTĂ! Această taxă nu este prinsă în Actula Adițional nr. 4 la contract, iar autoritățile o consideră fără cadru legal
Contract de colectare încheiat cu ADI DEȘEURI Maramureș
89,36 lei/tonă fără TVA / 106,34 lei/tonă cu TVA fracția umedă
270,27 lei/tonă fără TVA / 321,62 lei/tonă cu TVA fracția uscată
*cele două sume includ colectare și transport până la rampa de transfer
Cu totalul tonelor/lună este relativă treaba deoarece în ședința de negociere, de care vă scriam mai sus, discuțiile s-au conturat în jurul a 2000 de tone lunar, iar la un ziar local, într-o apariție publică (live) Apan a declarat că sunt 3000 de tone colectate lunar de pe raza municipiului Baia Mare…Și de aici spunem că situația e relativă dacă e să ne uităm la aparițiile sale publice. La această majorare s-a ajuns din lipsa Depozitului de la Fărcașa și tot Apan este cel care a relatat despre acest fapt, iar declarația sa o puteți citi AICI.
Cel mai grav este faptul că administrația județeană, CJ Maramureș, nu verifică nimic din contract, nici cantitativ și nici calitativ. Se face o notă de calcul de către Drusal, pe care autoritatea județeană o ia de bună!
546 lei/tonă, la VOT!
Taxa de 546 de lei/tonă, pentru care DRUSAL și-a depus deja documentația la Consiliul Județean Maramureș, urmează să fie supusă votului consilierilor județeni. Asta înseamnă că trebuie să fim cu ochii pe ceea ce va face Ionel Bogdan și consilierii județeni atunci când va intra pe ordinea de zi proiectul de hotărâre care vizează majorarea. Dacă această creștere de preț va primi un vot favorabil, DRUSAL va începe să emită facturi cu un preț majorat și din nou va exista o diferență care nu se va regăsi în taxa populației, care acum pentru Baia Mare este de 14 lei/pers./lună, dar pe care Primăria Baia Mare va trebui să o achite la preț majorat. Creșterea tarifului se va regăsi pentru populație în taxa care va urma să fie stabilită pentru anul 2023.
În continuare ne menținem opinia că, Ionel Bogdan (PNL), în momentul în care a depus jurământul, a preluat administrația județeană cu bune și rele mai exact, și-a asumat.
Majorările pot fi eliminate numai dacă Ionel Bogdan va deschide porțile Depozitului de la Fărcașa în cel mai scurt timp posibil. Însă cu toții știm că nu se poate. Moștenirea lăsată de foștii președinți de la Consiliul Județean Maramureș, respectiv Mircea Man, Zamfir Ciceau și Gabriel Zetea este o moștenire grea, însă Planul lui Bogdan, care l-a adus pe Ionel Bogdan în funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș ar trebui să ne aducă certitudinea că Depozitul de la Fărcașa va fi functional în mandatul său, iar județul nu va fi pus în situația să nu mai poată accesa fondurile europene.
Ne menținem opinia și în faptul că, PNL Baia Mare a făcut o mișcare greșită atunci când a cerut demisia primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș din prisma problemei gunoaielor, încercând astfel să manipuleze populația prin inducerea ideii că edilul ar fi vinovat. Aici, vă reamintim că cele două contracte, colectare și depozitare, sunt în curtea liberală și nicidecum în curtea administrației locale. Dezinformările totuși continuă prin consilierul Mircea Cirț (PNL) care face lobby pentru Drusal, distrăgând atenția astfel de la Consiliul Județean Maramureș. Așa gândesc o seamă că pot să se ridice și să acceadă la fotoliul de primar al municipiului băimărean…
Taxa de salubrizare deocamdată nu se încasează în urma deciziei luate de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Alte reacții…