ADI Deșeuri Maramureș: Deșeurile, o sursă importantă de energie - Ziarul de Maramures

Breaking News

ADI Deșeuri Maramureș: Deșeurile, o sursă importantă de energie

MHKW Rothensee din Magdeburg este una dintre cele mai mari stații de incinerare a deșeurilor din Europa. Uzina este ultima verigă a lanțului de gestionare a deșeurilor.

Anual, se ard peste 650.000 de tone de deșeu în această stație. Pe lângă deșeurile colectate din landul Saxonia-Anhalt, a cărei capitală este orașul Magdenburg, sunt aduse la incinerat gunoaie din Anglia, Olanda, Luxemburg și Elveția. Stația este construită la mai puțin de 500 de metri de case.

În urma procesului de ardere se produce energie termică și electrică. Pe partea termică producția acoperă întreaga cantitate de energie necesară Magdeburg-ului, un oraș cu peste 230.000 de locuitori, iar producția de energie electrică satisface 30% din necesar. Stația a fost construită în cadrul unui parteneriat public-privat. Valoarea investiției a fost de 250 milioane de euro.

Delegația din Maramureș, condusă de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, din care a făcut parte și directorul executiv al ADIGIDM Maramureș, Romeo Dobocan, a prezentat dezvoltatorilor investiției din Magdeburg avantajele finanțării unui astfel de proiect și-n Maramureș.

Romeo Dobocan, dir. ex. ADI Deșeuri Maramureș: ”Principiul de bază al colectării în această regiune este că niciun deșeu nu se ridică dacă nu este sortat de cetățean. Colectarea reciclabilelor se face, în cea mai mare parte, la saci transparenți. Tocmai pentru a fi ușor observată conformitatea sortării. Dacă se constată cea mai mică lipsă de conformitate, deșeul reciclabil nu este colectat. Deșeul rezidual se ridică de 2 ori/lună, în limita unei pubele de 120 de litri/ridicare. Orice deșeu rezidual în plus peste acest volum se plătește. Taxa anuală, pentru numărul standard de colectări, este între 60 și 80 de euro/persoană. Nivelul îl stabilește autoritatea locală. Deșeurile voluminoase, verzi, periculoase sau electrice se duc separat, de către fiecare utilizator, la centrele de colectare prin aport voluntar. Biodeșeul se ridică separat, la aceeași frecvență și volum cu deșeul rezidual. Costul este inclus în taxa anuală. Biodeșeul se compostează și devine compost, care este valorificat. Deșeul rezidual se trimite, în totalitate, la ars.

În acest land există cea mai mare stație de ars deșeurile din Europa.

  • nu se plateste pe persoana ci pe cantitatea de deseu aruncat La ei nu au ajuns drectvele UE ??? UE nu mai finanteaza fabrci de cancer si in tarile unde era asa ceva se inchd, insa UE lasa prostii sa le faca in tara lor daca nu sunt capabili sau sunt tradatori

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!