În data de 8 septembrie 2022, primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș a recepționat platforma pentru sortarea deșeurilor inerte din Borșa. Este prima de acest fel și poate fi un model-start pentru celelalte localități.
Ideea realizării acestei platforme este de acum doi ani, când Ion Sorin Timiș a văzut în Italia o platformă similară. La întoarcerea acasă, primarul nu a stat mult pe gânduri și a făcut proiectul.
Platforma din Borșa a fost realizată cu bani de la bugetul local și a costat 150.000 de euro. În momentul în care va intra în funcțiune se vor reduce costurile de ridicare, colectare selectare și transport și în același timp se va respecta și mediul.
Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: ”Am recepționat platforma pentru sortarea deșeurilor inerte din Borșa. Unică în Maramureș, platforma va facilita colectarea selectivă și astfel va genera venituri la bugetul local prin valorificarea deșeurilor refolosibile. Reducem costurile cu ridicarea, colectarea, selectarea și transportul, dar respectăm și mediul. Acum se face autorizarea platformei la Mediu, apoi se va preda în administrarea Serviciului de Utilități Publice și după aceea se va stabili prin hotărâre de consiliu local tarifele și modul de funcționare.”
Ce deșeuri inerte se pot duce la platfomă?
15 tipuri de materiale vor putea fi depozitate la platforma pentru sortarea deșeurilor inerte din Borșa. Dintre acestea fac parte: pământ, moloz, deșeuri provenite din materiale de construcții, lemn, hârtie, sticlă, plastic etc.
Potrivit primarului Ion Sorin Timiș, molozul se va duce la concasor și se va măcina, lemnul se va transforma în biomasă, pământul va fi folosit la spații verzi, sticla-plasticul se vor valorifica.
Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: ”90% din deșeurile inerte se valorifică și doar 10% va ajunge la groapa de gunoi.”
Ridicarea, transportul și sortarea-depozitarea o va putea face cetățeanul în mod gratuit, iar cei care nu au timp să sorteze vor plăti o taxă, sortarea fiind făcută ulterior de muncitorii care se vor ocupa de platformă. Pe înțelesul tuturor, cetățeanul care produce deșeul inert îl transportă la platformă unde îl va pune selectiv în containerele dedicate, în mod gratuit.
Platforma pentru sortarea deșeurilor inerte este doar pentru cetățenii din Borșa. Nu vor fi acceptate deșeuri aduse aici din alte localități, a punctat primarul Ion Sorin Timiș.
De menționat ar mai fi faptul că, platforma este independentă și nu are nicio legătură cu ADI Deșeuri Maramureș.