RUSINICĂ. MINAUR. Un brand ce nu poate fi pătat prin executări silite. Petru Pop și-a anunțat demisia din CA-ul clubului - Ziarul de Maramures

RUSINICĂ. MINAUR. Un brand ce nu poate fi pătat prin executări silite. Petru Pop și-a anunțat demisia din CA-ul clubului

Când vorbim despre MINAUR, gândul meu cel puțin, merge spre echipa sportivă a lui Maricel Voinea care a avut un palmares de excepție, așa cum scrie și pe site-ul Primăriei Baia Mare-AICI, medaliat la: Jocurile Olimpice de la Moscova/URSS (1980), Jocurile Olimpice de la Los Angeles/SUA (1984), Jocurile Olimpice de la Barcelona Spania (1992), Campionatul Mondial din Cehoslovacia (1990).

Acum când ne gândim la MINAUR parcă nu ne mai pasă, dar ar trebui. Și spun că nu ne mai pasă în sensul că, performanțele sportive ale acestui club lasă de dorit de ceva timp. Nu doar că ”mănâncă” o sumă uriașă de bani din bugetul mic și pricopsit al municipiului Baia Mare, gestionat al naibii de prost, dar nici satisfacții sportive nu mai aduce clubul așa cum a fost pe vremea lui Voinea-de asta ar trebui să ne pese.

Managemetul defectuos din ultimii 8 ani își spune cuvântul. Nu știu câți dintre voi ați avut șansa de a-l vedea pe Maricel Voinea pe teren. Eu am avut-o! Mi-a rămas întimpărită în minte. E drept că eram doar un copil, însă când tatăl meu mă ducea la meciurile lui Voinea eram extrem de fericită. Adrenalina era maximă, iar spectatorii savurau fiecare secundă din meci. Sala era plină ochi, stăteam ca ”sardelele”. Dar, ce conta! Important era faptul că eram în sală, la meci. Eram privilegiați să vedem un meci de handbal de calitate. Performanță în adevăratul sens al cuvântului.

De atunci și până acum, în ani, clubul s-a degradat și la propriu și la figurat. La această oră, Minaur are reale probleme nu doar de joc, ci și financiare și administrative. Tot mai mulți politicieni semnalează aceste aspecte.

Un vechi proverb spune că: Lăcomia ucide mai mulți oameni decât sabia! Așa să fie?

Pentru astăzi am decis să publicăm integral opinia consilierului local Bogdănel Gavra care conține și informații importante referitoare la situația Clubului Minaur.

BOGDĂNEL GAVRA, consilier local, MUNICIPIUL BAIA MARE: ”De-a lungul istoriei sale sportive Baia Mare a avut câteva reușite notabile, cea mai importantă fiind considerată cea a clubului de handbal Minaur, club care are în palmares: 3 titluri în campionat, 6 cupe și o supercupă a României, de 2 ori câștigătoarea trofeului Federației Internaționale de Handbal. Cum este”valorificat” acest adevărat brand al municipiului? Prin aruncarea lui în derizoriu după amestecul administrației publice locale din 2015, când la inițiativa primarului urbei, Minaur devenea un club de drept privat, finanțat din bugetul Municipiului Baia Mare.

Ca în majoritatea domeniilor unde s-a implicat administrația locală, efectele sunt necorespunzătoare, rezultatele sportive fiind sub nivelul pretențiilor și așteptărilor băimărenilor, cauzele fiind de ordin organizatoric și managerial. Mai întâi s-a dorit cooptarea în Consiliul de Administrație a unor oameni propuși și agreați de EXECUTIV, a urmat îndepărtarea fortuită a conducătorilor profesioniști proveniți din lumea handbalului, pentru ca în final să fie desemnată ca director un economist fără experiență în domeniul managementului sportiv. Fără a promova transparența decizională și informarea publică reală a băimărenilor, activitatea clubului generează suspiciune și îndepărtează suporterii din tribune.

Ce așteptări putem avea de la o formă organizatorică controlată, în care conducerea clubului se zbate într-o subfinanțare evidentă, știut fiind că în 2022, din cele peste 23 milioane aprobate în Consiliul Local, Primăria Baia Mare a virat doar 19 milioane? De ce a fost posibil ca Minaur să intre în anul 2023, cu 7,5 milioane lei datorii, motiv pentru care în ședința de alocare bugetară din acest an, am menționat că din cele 14 milioane stabilite pentru acest an, clubul dispune pentru cheltuieli doar de 6,5 milioane lei, diferența însemnând datorii din 2022 care trebuiau achitate. Așa cum menționa și directoarea clubului în fața comisiei de specialitate, salariile erau la acea dată restante 5 luni la handbaliști și 3 luni la fotbaliști, fapt concretizat prin deschiderea în 2023, în instanță, a proceselor celor 3 handbaliste din care 2 au obținut deja sentința pe fond de executare silită a clubului.

Unul din cei mai mari handbaliști, Pop Petru și-a anunțat demisia din Consiliul de Administrație al clubului după doar câteva luni de când a fost numit prin votul Consiliului Local Baia Mare. Cum să îi transmiți unui membru al CA să solicite informații în baza Legii 544 privind transparența?! Cum să le spui membrilor din CA că salarizarea sportivilor este confidențială când ei aprobă?! Prin acest gest dl Pop Petru a câștigat respectul și ca om (nu doar ca handbalist) care nu își îndoaie coloana și preferă să plece decât să fie părtaș la prăbușirea (din nou) a clubului.

Ce este de făcut?

• Clubul Minaur trebuie scos de sub influența EXECUTIVULUI băimărean inclusiv prin numirea în CA și funcția de director, a unor oameni competenți managerial și sportiv;
• Trebuie implicat mediul de afaceri și atrase sponsorizări masive, practică funcțională la alte cluburi din țară, condiția realizării fiind neamestecul politicului sau administrativului în activitatea clubului;
• Atragerea și convingerea băimărenilor pentru a participa la evenimentele din calendarul competițional, susținerea suporterilor determinând performanța individuală și colectivă a sportivilor.

Minaur este un brand al comunității care nu poate fi conficat în scop personal!

RUȘINICĂ 100%, nu doar 25%, actualului EXECUTIV al Primăriei Municipiului Baia Mare, pentru că nu LE PASĂ! (pentru cunoscători)

Lăcomia ucide mai mulți oameni decât sabia!

Ana AVRAM

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!