Bondarii şi cimpanzeii pot învăţa de la semenii lor abilităţi atât de complexe încât nu le-ar putea dezvolta singuri, o caracteristică ce era considerată anterior unică pentru specia umană, potrivit a două studii publicate miercuri, transmite AFP și Agerpres.
Evoluţia culturii umane se bazează parţial pe acumularea de inovaţii şi pe transmiterea lor prin intermediul învăţării sociale, ceea ce face posibilă îmbunătăţirea performanţelor de la o generaţie la alta, ajungându-se la tehnici şi tehnologii atât de elaborate încât un singur individ nu le mai poate descoperi în mod independent.
„Imaginaţi-vă nişte copii naufragiaţi pe o insulă pustie. Cu puţin noroc ar fi capabili să supravieţuiască, dar nu vor învăţa singuri să scrie şi să citească”, explică Lars Chittka, profesor de etologie la Queen Mary University din Londra, co-autor al unuia dintre studiile publicate de revista Nature.
Mai multe experimente au demonstrat deja existenţa abilităţilor de învăţare socială în rândul animalelor, ceea ce duce la perfecţionarea anumitor comportamente de-a lungul timpului, fapt care sugerează că şi animalele posedă o formă de „cultură cumulativă” – spargerea nucilor la cimpanzei sau modificarea rutelor de zbor la porumbei etc.
Dar oamenii de ştiinţă nu exclud că aceste facultăţi pot apărea şi în mod spontan, prin existenţa în creier a unei „regiuni a soluţiilor latente”.
Cercetătorii au decis să testeze acest tip de comportament social şi pe bondari, care sunt nişte insecte sociale. Ei au supus un prim grup de bondari la un traseu complicat către o recompensă dulce: mai întâi au fost nevoiţi să împingă o filă albastră care, odată eliberată, a permis împingerea unei a doua file roşii şi a deschis calea către recompensa dulce.
Experimentul a fost dur pentru bondari, iar primul pas nu a avut niciun rezultat. „Le cerem să înveţe fără recompensă şi au detestat acest lucru”, a declarat pentru AFP Alice Bridges, cercetător la Queen Mary University şi co-autoare a studiului. Bondarii au încercat să treacă de fila roşie, fără să înţeleagă că ar fi trebuit ca mai întâi să o deblocheze pe cea albastră pentru a ajunge la recompensă. Descurajaţi, au renunţat.
Pentru a-i remotiva, cercetătorii…Materialul integral AICI