Mausoleul lui Augustus, îndelung neglijatul loc de veci al primului împărat al Romei antice, urmează să se redeschidă publicului la 1 martie după ample lucrări de renovare, informează DPA.
„Acest monument unic se redeschide pentru vizitatori după 14 ani”, a informat vineri într-o conferinţă de presă primarul Romei, Virginia Raggi. „Este un moment istoric”, a subliniat ea.
Potrivit primarului, vizitele la mausoleu vor fi gratuite până pe 21 aprilie, ziua în care Roma sărbătoreşte aniversarea fondării sale. Potrivit tradiţiei, istoria Oraşului Etern a început în 753 î.Hr. Augustus, care a trăit între anii 63 î.Hr. şi 14 d.Hr., este creditat cu instaurarea păcii şi stabilităţii în Imperiul Roman după asasinarea unchiului său, Iulius Cezar. El a răzbunat moartea acestuia prin înfrângerea lui Marc Antoniu şi a Cleopatrei în 31 d.Hr.. Mausoleul său, o structură circulară de 87 de metri lăţime şi 45 de metri înălţime, a supravieţuit de-a lungul secolelor, fiindu-i oferite diferite utilizări, cum ar fi cele de grădină şi teatru.
La începutul secolului al XX-lea, o sală de concerte a fost construită deasupra sa, însă dictatorul fascist Benito Mussolini, care se considera un împărat al vremii sale, a distrus-o în anii 1930 în cadrul proiectelor sale de excavare a ruinelor Romei antice. După Al Doilea Război Mondial, situl a căzut treptat în paragină.mausoleul a fost adesea văzut drept un exemplu al incapacităţii Italiei de a se îngriji în mod corespunzător de preţioasele sale monumente.