Un strat de nisip din Sahara s-a aşternut în noaptea de luni marţi peste Madrid şi o bună parte din Spania, relatează AFP și Agerpres.
Mulţi locuitori au fost nevoiţi marţi dimineaţă să-şi spele maşinile, terasele sau plantele de pe balcoane în centrul capitalei Spaniei, unde s-a depus o pulbere fină în nuanţă de ocru. La metrou şi în parcări, pavajul au fost acoperit de praf saharian, iar pe geamurile de la etajele superioare ale clădirilor au apărut pete maronii. Acest fenomen meteorologic, manifestat prin vânturi puternice şi fierbinţi încărcate cu praf de nisip din deşertul Sahara, este numit în Spania „calima”. Este destul de comun, mai ales în arhipelagul Insulele Canare, situat în nord-vestul Africii. De data aceasta, însă, „calima” a afectat Spania de la sud-est la nord-vest, din regiunea Murcia până în Cantabria, oferind scene neobişnuite şi, potrivit autorităţilor, afectând considerabil calitatea aerului.
Furtunile din deşertul Sahara creează rafale de vânt la suprafaţa solului, care ridică particule de nisip şi praf, a explicat Agenţia Naţională de Meteorologie din Spania (Aemet) într-o înregistrare video postată pe Twitter. Particulele cele mai mici rămân în aer datorită unei diferenţe de temperatură între aerul cald de la înălţime şi solul care se răceşte, iar cele mai grele cad, a detaliat AEMET.
Vântul a transportat apoi aceste particule către Peninsula Iberică, a concluzionat agenţia, care nu a exclus „ploi de noroi” în Spania.
Calitatea aerului a fost inferioară marţi dimineaţă în zonele afectate. Staţiile situate în Madrid sau în oraşele Segovia ori Avila (centru) au măsurat o calitate a aerului „extrem de scăzută”.