Neconstituirea claselor vor lăsa pe drumuri cadrele didactice, spune Daniel Pop, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș - Ziarul de Maramures

Breaking News

Neconstituirea claselor vor lăsa pe drumuri cadrele didactice, spune Daniel Pop, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș

Elevii de clasa a VIII-a nu vor putea accede în liceul pe care-l doresc

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” s-a adresat Ministerului Educației și Cercetării solicitând constituirea claselor a IX-a, în anul școlar 2021-2022, cu 24 elevi/clasă și nu cu 28 elevi/clasă, cum e în prezent, iar acest aspect a dus la reducerea unui număr de 47 de clase la nivelul Maramureșului, situație care generează dispute la nivelul sistemului educațional, a precizat pentru Ziarul de Maramureș, Daniel Pop, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș.

Daniel Pop, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș: ”Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a propus, încă din faza de proiect, să se aibă în vedere dispozițiile Legii Educației Naționale nr. 1/2011, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 185/2020, în sensul constituirii formațiunilor de studiu de început în învățământul liceal, profesional, inclusiv dual, și postliceal ținându-se cont de media de 24 de elevi/clasă. S-a solicitat să se procedeze la modificarea imediată  a art. 7 pct. 1 din Metodologia aprobată prin O.M.E.C. nr. 5599/2020, în sensul eliminării obligativității de constituire a formațiunilor de început din 28 de elevi și al respectării mediei de 24 de elevi/clasă prevăzută de art. 63 alin. (1) lit. e) din Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 185/2020.

Daniel Pop a mai punctat faptul că la anu aceste clase nu se vor constitui și astfel vor lăsa pe drumuri cadrele didactice, iar elevii de clasa a VIII-a nu vor putea accede în liceul pe care-l doresc deoarece liceele din Maramureș sunt obligate să taie clase din propunerea lor ca ofertă școlară.

În opinia liderului maramureșean, algoritmul de calcul cu 24 de elevi/clasă ar fi putut duce la un echilibru. Pe parcursul săptămânii curente vor avea loc mai multe întâlniri punctuale cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Daniel Pop: ”Algoritmul de calcul cu 24 de elevi/clasă poate duce la un echilibru în acest sens. Ministrul Educației ne-a asigurat de susținerea sa, iar în săptămâna aceasta vor fi întâlniri punctuale cu reprezentanții sindicatelor, Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor pentru a se lua cea mai bună decizie în favoarea copiilor, principalii beneficiari ai educației. Am adus la cunoștință acest aspect Inspectoratului Școlar Maramureș  imediat după întâlnirea cu Ministrul Educației.” a menționat Pop Daniel, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Spiru Haret Maramureș.”

La nivel județean, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș a solicitat o întâlnire în regim de urgență prefectului de Maramureș, Silviu Ungur: ”Am înaintat săptămâna trecută  Instituției Prefectului de Maramureș, respectiv dlui prefect Silviu Ungur, o solicitare de  întâlnire  în regim de urgență, a comisiilor de dialog social, la care să participe reprezentanții organizațiilor sindicale, ai primarilor, ai consiliilor locale, ai direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice și ai Inspectoratului Școlar al Județului Maramureș , în cadrul căreia să abordăm următoarele : planul de școlarizare, exceptarea personalului din învățământ de la măsura înghețării salariilor în anul 2021 , calculul și plata corecte, prin raportare la salariul de bază în plată, a drepturilor salariale suplimentare, reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 ca majorări/creșteri ale salariului de bază, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, cuvenite personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ cu dispozitive și echipamente, în vederea reluării cursurilor față în față, finalizarea punerii în aplicare a  Legii nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011 etc, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru personalul din învățământ, potrivit legislației în vigoare și  plata integrală și la termen a tranșelor din diferențele salariale stabilite prin hotărâri judecătorești în favoarea salariaților din învățământ, conform prevederilor legale aplicabile în materie precum și plata integrală și la timp a salariilor.”

Foto: FB, Colegiul Național Vasile Lucaciu, arhivă

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!