CJ Maramureș: Expoziție de mărțișoare la Palatul Administrativ din Baia Mare în perioada 14 februarie-8 martie - Ziarul de Maramures

CJ Maramureș: Expoziție de mărțișoare la Palatul Administrativ din Baia Mare în perioada 14 februarie-8 martie

Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții maramureșene. Originea lui străveche a dat naștere mai multor legende, toate bazate pe lupta dintre bine și rău.

De-a lungul vremii, mărțișorul a căpătat diverse forme, de la bănuți de aur sau argint la adevărate opere de artă, însă mereu și-a păstrat șnurul împletit dintr-un fir alb și unul roșu, simboluri ale înțelepciunii și vieții.

Consiliul Județean Maramureș, prin Biroul Relații Publice, Secretariat A.T.O.P. și Relații Internaționale, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș vă propune o incursiune în istoria acestui simbol tradițional al primăverii, organizând evenimentul internațional ”Mărțișor Călător”. Acesta cuprinde două acțiuni în oglindă: o expoziție de mărțișoare tradiționale cu specific maramureșean organizată în cadrul Ambasadei României în Israel și o expoziție cu aceeași tematică realizată în cadrul Palatului Administrativ Baia Mare și desfășurată în perioada 14 februarie – 8 martie 2022.

Expoziția din cadrul Palatului Administrativ poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 16:30, cu respectarea normelor în vigoare pentru combaterea pandemiei de Covid-19.

Conceptul celor două expoziții promovează mărțișorul ca element al identității culturale tradiționale românești, căruia credința populară i-a atribuit o funcție magică, protectoare, precum și o valență festivă într-un prag temporal important – 1 martie – care, în calendarul popular, marchează începutul primăverii.

Pentru a reda autenticitatea specifică Maramureșului, mărțișoarele prezentate în cadrul celor două expoziții sunt lucrate manual de către vestiții meșteri populari locali, care păstrează vie tradiția acestor podoabe desprinse din negura vremii, purtând în suflete mândria de a fi urmașii celor care au știut să fie promontorii obiceiurilor și tradițiilor culturale de pe aceste meleaguri de legendă.

Expozițiile vor beneficia de o atmosferă de primăvară creată de colajul muzical pregătit de secția Școala Populară de Artă din cadrul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș. Aceste momente artistice sunt susținute de profesorii școlii și de elevii claselor de canto și cei ai claselor de instrumente muzicale.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!