Expoziție de carte: „Un român la Paris”-85 de ani de la naşterea prozatorului Dumitru Ţepeneag - Ziarul de Maramures

Expoziție de carte: „Un român la Paris”-85 de ani de la naşterea prozatorului Dumitru Ţepeneag

La Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare, la Sala de lectură Carte curentă a organizat o expoziție de carte intitulată „Un român la Paris”-85 de ani de la naşterea prozatorului Dumitru Ţepeneag ( 14 februarie1937).

Prozator român, Dumitru Țepeneag s-a născut pe 14 februarie 1937 la București. A absolvit Liceul Mihai Viteazul și cursurile Institutului Pedagogic din București, secția română – franceză. În 1962, după finalizarea studiilor, este repartizat ca profesor în satul Radovanu.

Deși a început să scrie proză scurtă din 1957, Dumitru Țepeneag publică prima schiță, „Aripi și roți”, abia în 1964. În 1965 devine membru al Uniunii Scriitorilor. Prima carte, intitulată „Exercții”, îi apare în 1966. Tot în acest an, alături de Leonid Dimov, Vintilă Ivănceanu, Virgil Mazilescu, Emil Brumaru, Sorin Titel, Florin Gabrea si Virgil Tănase, pune bazele unui curent literar nou, onirismul estetic.

În 1975 i se retrage cetățenia română și, constrâns să părăsească țara, se stabilește la Paris, unde desfasoară o intensă activitate editorială și publicistică. A publicat volume de proză scurtă, romane, volume de publicistică, pagini de jurnal și traduceri.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!