Cristian N. Țâgârlaș, senator PNL Maramureș: Sustragerea de la executarea pedepsei va fi sancționată - Ziarul de Maramures

Breaking News

Cristian N. Țâgârlaș, senator PNL Maramureș: Sustragerea de la executarea pedepsei va fi sancționată

Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ” În România nimeni nu e mai presus de lege iar sustragerea de la executarea unei pedepse privative de libertate aduce grave prejudicii eficienței actului de justiție. De aceea, ca senator liberal și președinte al Comisiei juridice, am susținut și votat proiectul legislativ care descurajează sustragerea de la executarea pedepsei definitive.”

Guvernul României a avizat și trimis Parlamentului, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009, act normativ care prevede modificarea și completarea Codului Penal în sensul înăspririi pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse definitive privative de libertate.

Modificarea este necesară în contextul constatării unui număr semnificativ de cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate sfidează legea și se sustrag executării pedepsei. Astfel, conform propunerilor de modificare și completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, sustragerea de la executarea unei pedepse definitive este asimilată evadării, dacă persoana condamnată în cauză nu se prezintă la organul de poliție în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei. În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a noilor reglementări, termenul acesta de șapte zile curge de la data la care forma completată și modificată a legii va intra în vigoare.

”Trebuie să luăm măsurile legislative care să contracareze fenomenul „fugarilor,” o realitate care afectează eficiența sistemului juridic din țara noastră, toți condamnații fugari trebuind să își ispășească pedepsele privative de libertate în închisorile din România. Această inițiativă legislativă este un pas important în creșterea încrederii în justiția din România și îmi doresc să fie implementată cât mai curând”, a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș – președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!