Deputatul Călin Bota a fost prezent la ”Tânjaua Hotenilor” și la ”Mira la Huțuli” - Ziarul de Maramures

Deputatul Călin Bota a fost prezent la ”Tânjaua Hotenilor” și la ”Mira la Huțuli”

Deputatul Călin Bota a fost prezent la ”Tânjaua Hotenilor” și la ”Mira la Huțuli”. Cele două evenimente s-au desfășurat în weekendul care tocmai s-a încheiat.

La Ocna Șugatag a fost sărbătorit cel dintâi gospodar care a ieșit la arat. Demnitarul a participat inclusiv la ritualul spălării pe față.

Călin Bota, deputat PNL Maramureș: ”La Tânjaua Hotenarilor de la Ocna Șugatag, l-am sărbătorit pe cel dintâi gospodar al satului ieșit la arat. Un obicei vechi, pe care locuitorii din zonă îl păstrează și îl duc mai departe cu mândrie. Sărbătoritul din acest an a fost Viorel Marinca, un tânăr gospodar al satului, la casa căruia am mers, am văzut cum se împodobesc tânjelele, iar după aceea am plecat în alai la Valea Dărasca, unde a avut loc ritualul spălării pe față. La finalul ritualului, a început festivalul anual, iar oamenii s-au bucurat din plin de muzică și dansuri. Mă bucur să văd că și la Ocna Șugatag oamenii țin la tradiții și le onorează așa cum se cuvine. Conservarea și promovarea patrimoniului cultural sunt esențiale, iar la Breb (comuna Ocna Șugatag ), președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan și primarul Ioan Oanea au semnat un parteneriat pentru reabilitare a 12 gospodării tradiționale, cu fonduri europene.

Deputatul Călin Bota a dat curs și invitației primarului comunei Bistra, Vasile Duciuc.

Călin Bota, deputat PNL Maramureș: ”Păstrarea tradițiilor consolidează comunitățile locale și asigură conservarea identității naționale. De aceea, am răspuns cu drag și anul acesta invitatiei lui Vasile Duciuc, primarul comunei Bistra și împreună cu deputatul Florin-Alexandru Alexe, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș, prefectul Rudolf Stauder, Anca Hendea-secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Diana Baciuna-secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii am participat la Festivalul obiceiurilor pastorale de primăvară „Mira la Huțuli”. În cadrul evenimentului, am onorat memoria eroilor căzuți în al doilea război mondial, dar și a soldaților care își dau viața în aceste vremuri pentru libertatea fraților noștri de peste Tisa. Ca la orice festival, ne-am bucurat împreună de muzica și dansurile tradiționale și de un concurs de instrumente muzicale arhaice tradiționale. Este important să păstram patrimoniul cultural, să îl transmitem generațiilor viitoare și îl felicit pe primarul Vasile Duciuc că se implică și duce mai departe bogăția tradițiilor din zona comunei Bistra.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!