Legi bune pentru cetățeni și pentru bunul mers al justiției - Ziarul de Maramures

Breaking News

Legi bune pentru cetățeni și pentru bunul mers al justiției

Cristian Niculescu Țagarlas, senator PNL Maramures: Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale activității mele în Senatul României. Am aplicat acest principiu și în cazul eficientizării sistemului judiciar din România, prin proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 49/2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (L352/2024).

În urma desființării SIIJ, a apărut nevoia modificării Legii nr. 49/2022 pentru a corespunde cerințelor și situațiilor ivite în activitatea parchetelor, inclusiv necesarul de procurori desemnați pentru efectuarea urmăririi penale în cazurile ce privesc infracțiunile comise de judecători, procurori și judecătorii Curții Constituționale.

Cristian Niculescu Țagarlas, senator PNL Maramures: ”Prin noua lege, adaptăm numărul procurorilor desemnați la volumul concret al cauzelor instrumentate și găsim soluții care să permită desemnarea procurorilor conform numărului stabilit de lege.”

Astfel, proiectul de lege vine ca răspuns la necesitățile practice identificate și confirmate prin date statistice concrete și urmărește:

* Stabilirea unui număr minim de procurori: Numărul de procurori desemnați pentru Secția de urmărire penală va fi de minimum 14, iar pentru parchetele de pe lângă curțile de apel, minimum 3 procurori. Această schimbare asigură o resursă umană suficientă pentru desfășurarea activităților de urmărire penală, indiferent de incidentele procedurale sau de evenimentele neprevăzute (incompatibilități, concedii, etc.).
* Evaluarea periodică a necesarului de procurori: Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va realiza evaluări semestriale ale necesarului de procurori și va formula propuneri pentru ajustarea acestuia. Aceste propuneri vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobare.
* Propunerea din oficiu a procurorilor: În cazul în care numărul procurorilor desemnați este sub cel stabilit prin lege și nu există opțiuni exprimate de procurorii eligibili, procurorul general poate propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii nominalizarea unor procurori, asigurând astfel continuitatea și eficiența activităților de urmărire penală.

Cristian Niculescu Țagarlas, senator PNL Maramures: ”Aceste modificări sunt esențiale pentru a corecta dezechilibrul actual dintre volumul de muncă și resursele disponibile în cadrul parchetelor și vor asigura condiții optime pentru un act de justiție corect și echitabil.”

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!