Situația politică și administrativă din Sighetu Marmației este în impas. După ce alegerile din 27 septembrie 2020 au fost câștigate de social-democratul Vasile Moldovan, fost prefect al județului Maramureș, a început ”bătălia Consiliului Local cu primarul în funcție”.
După mai bine de șase luni de la alegerile locale, primarul Moldovan are un Consiliu Local aflat în continuă opoziție cu orice propunere a executivului, iar cei care au cel mai mult de pierdut sunt sighetenii. Cele mai multe acuzații nefondate sunt aduse de actualul viceprimar al municipiului Sighetu Marmației, Daniela Onița-Ivașcu (PNL), care a ieșit public în repetate rânduri, acuzând faptul că primarul Moldovan (PSD) a câștigat alegerile în mod fraudulos. Potrivit edilului din Sighetu Marmației, pentru ca o comunitate să se dezvolte, să progreseze este nevoie de o administrație eficientă, de o Primărie funcțională.
Primarul Moldovan susține că a găsit în cadrul Primăriei Sighet un aparat de specialitate al primarului subdimensionat, dar și un serviciu public subordonat Consiliului Local cu un număr dublu de angajați în raport cu Primăria, „o Primărie paralelă” sau „Primăria din Primărie.”
„În urma alegerilor locale din luna septembrie 2020, prin votul majorității cetățenilor, am fost ales primar al municipiului Sighetu Marmației. Sunt surprins că, la mai bine de șase luni de la votul democratic exprimat de către sigheteni, sunt acuzat că aș fi câștigat fraudulos alegerile. Faptul că între mine și candidatul PNL Sighet la Primărie a existat o diferență de numai 46 de voturi, nu îndreptățește pierzătorul să facă afirmații nefondate, defăimătoare, în spațiul public și în mass-media. Consilierii locali PNL, USR-PLUS, PMP, UDMR si PRO România nu au votat proiectele de hotărâre prin care am solicitat trecerea Serviciului Public din subordinea Consiliului Local în aparatul de specialitate al primarului, acesta fiind un prim pas spre reorganizarea Primăriei. Nu au acceptat nici necesitatea înființării a cinci noi posturi pentru o mai bună funcționare a unor compartimente din Primăria Sighetu Marmației. Susțin că își doresc reorganizare, dar nu așa cum vrea primarul. Eu nici până azi nu am aflat ce fel de reorganizare își doresc să voteze colegii din Consiliul Local Sighet”, a arătat primarul Vasile Moldovan.
În perioada decembrie 2020 – martie 2021 au fost convocate patru ședinte ordinare ale Consiliului Local Sighetu-Marmației, așa cum prevăd dispozițiile art.133 Cod Administrativ (cel puțin o ședință ordinară pe lună) și mai multe ședințe extraordinare. Potrivit primarului Vasile Moldovan, în cadrul a cinci dintre aceste ședințe nu a fost adoptată nicio hotărâre de Consiliu Local.
”Din acest motiv, apreciez că sunt incidente dispozițiile art.143 al.1, lit.b Cod Administrativ, privitoare la dizolvarea de drept a consiliului local în situația în care, în trei ședințe ordinare sau extraordinare ținute pe durata a patru luni calendaristice consecutive, nu se adoptă nicio hotărâre. Aceasta este o modificare față de vechea legislație, care pentru dizolvarea Consiliului Local făcea trimitere la convocarea a trei ședinte ordinare consecutive. La data de 2 aprilie 2021 am solicitat Tribunalului Maramureș, Sectia contencios-administrativ, să constate dizolvarea de drept a Consiliului Local Sighet, o solicitare legală, democratică și nicidecum abuzivă, cum insinuează aleșii locali. Toate ședintele Consiliului Local au fost publice, fiind transmise atât pe rețelele de socializare, cât și la televiziunea locală. Îmi doresc transparență, seriozitate, corectitudine, dar este imperios necesar și să arătăm respect cetățenilor din Sighetu Marmației. Cei care ne-au acordat votul de încredere își doresc o administrație eficientă care să dezvolte orașul și să implementeze proiectele necesare pentru ca Sighetul să revină la faima de odinioară și să fie privit ca localitatea în care s-au scris pagini importante din istoria românilor”, a conchis Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.
Biroul de presă al PSD Maramureș