Automăsurarea tensiunii arteriale la domiciliu nu poate furniza informațiile extensive despre valorile tensiunii arteriale cotidiene, care sunt asigurate de monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale. Totuşi, poate furniza valori pentru diferite zile, în situații apropiate celor cotidiene.
Atunci când se calculează o medie pe o perioadă de câteva zile, aceste valori au unele dintre avantajele tensiunii arteriale ambulatorii, adică nu prezintă un efect „de halat alb” semnificativ, sunt mai reproductibile şi prezic prezenta şi progresia leziunilor organelor țintă, ca şi riscul de evenimente cardiovasculare mai bine decât valorile determinate în cabinet. De aceea, măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu pe perioade corespunzătoare poate fi recomandată înainte şi în cursul terapiei deoarece, de asemenea, acest procedeu relativ ieftin poate îmbunătăti complianta pacientului la tratament.
Când se recomandă automăsurarea tensiunii arteriale la domiciliu?
Pentru măsurarea tensiunii arteriale la domiciliu este recomandată utilizarea dispozitivelor validate. Puține dintre dispozitivele pentru măsurarea tensiunii arteriale la nivelul articulației pumnului, disponibile la ora actuală, au fost validate satisfăcător prin studii medicale, iar la utilizarea acestor dispozitive, se recomandă ca subiectul să mentină brațul la nivelul cordului în timpul măsurării.
Sunt de preferat dispozitivele semiautomate față de sfigmomanometrul cu mercur (tensiometrul utilizat de medici în cabinete, și care necesită și stetoscop auricular), pentru a evita dificultățile legate de necesitatea educării pacientului asupra modului de utilizare, ca şi erorile datorate problemelor auditive la vârstnici.
Măsurarea se realizează în poziție şezând, după câteva minute de repaus, de preferat dimineața şi seara. Valorile pot să difere între determinări, datorită variabilității spontane a tensiunii arteriale.
Medicii recomandă evitarea măsurării unui număr excesiv de valori şi ne atenționează că măsurătorile includ intervalul anterior ingestiei medicamentelor, astfel încât să se obțină
Informații despre durata efectului tratamentului
Rețineți că, la fel ca şi în cazul tensiunii arteriale ambulatorii, valorile normale sunt mai scăzute pentru tensiunea arterială la domiciliu comparativ cu tensiunea arterială de cabinet. Considerați 130 – 135/85 mmHg ca valorile corespunzătoare cu cele de 140/90 mmHg măsurate în cabinet sau în spital.
Pacienții care suferă de hipertensiune arterială trebuie să fie conștienți de necesitatea de a furniza medicului valorile măsurate şi de a evita auto-modificarea regimurilor terapeutice.