Copiii nu ar trebui să postească mai devreme de 14 ani - Ziarul de Maramures

Breaking News

Copiii nu ar trebui să postească mai devreme de 14 ani

Carențele de vitamine și minerale care apar în urma postului sunt extrem de periculoase pentru sănătatea copilului și dezvoltarea armonioasă a organismului, motiv pentru care medicii nu recomandă sub nicio formă practica unei asemenea perioade de restricții alimentare la vârste fragede.

Suntem genetic structuraţi ca să consumăm proteine animale, iar ele sunt importante în copilărie, etapa de creştere a oaselor, de dezvoltare a musculaturii, de maturare a creierului, iar perioadele de post sunt prea lungi pentru ca un copil să nu mănânce proteine animale.

Ouăle, lactatele, brânzeturile aduc în organism calciu, vitamine, fier, proteine de bună calitate şi aminoacizi esenţiali.

Exagerările în perioada postului pot duce la nedezvoltarea musculaturii, la carenţe în dezvoltarea glandelor endocrine (tiroidă, hipofiză, glandele sexuale), afectează structura celulei, oasele şi ţesutul conjunctiv.

Alimentația copiilor are la bază aceleași principii ca și cea a adultului. Indiferent de vârstă, fiecare persoană are nevoie de următoarele tipuri de nutrienți: vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi. Cu toate acestea, copiii au nevoie de cantități diferite din acești nutrienți pe măsură ce cresc.

La micul dejun, copilul poate consuma lactate (acestea pot să fie și cu un conținut mai mic de grăsimi, nu ca în primii ani de viață când acesta trebuie să fie cât mai mare), cereale și proteine, la masa de prânz proteine în combinație cu legume, iar la ultima masă din zi legume/cereale cu proteine.

O alimentație variată înseamnă și un echilibru când vine vorba de vitaminele și mineralele pe care le asimilează și de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Două dintre cele mai importante minerale de care au nevoie având în vedere ritmul accelerat de creștere sunt calciul și fierul. Deci, este important să includem în dietă alimente care sunt o bună sursă de calciu (somon, legume de culoare închisă, sardine, portocale, brânzeturi, iaurt, tofu, smochine, semințe de susan) și de fier (fulgii de ovăz, cerealele integrale, năutul, spanacul, semințele de floarea-soarelui, fisticul, fasolea verde/uscată, mazărea, sfecla).

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!