Regimul alimentar în bolile ficatului și ale căilor biliare - Ziarul de Maramures

Breaking News

Regimul alimentar în bolile ficatului și ale căilor biliare

În bolile ficatului și ale căilor biliare se recomandă 5-6 mese pe zi reduse cantitativ. Un aspect care trebuie punctat este cel al alimentelor colecistochinetice, adică alimente care declanșează acutizări în special în patologia colecistului – maioneze, tochituri, cafea, ciocolată. În timp, fiecare pacient își identifică propriile alimente colecistochinetice, unii pot consuma salată de roșii, altii nu, unii pot consuma salată de castraveți, alții nu.

În continuare am să sistematizez două aspecte: alimente permise și alimente interzise.

Este permis consumul de lactate (lapte dulce cu o cafea mică dacă este tolerată, iaurt), ceaiuri de plante, siropuri, sucuri de fructe sau legume. Pâinea, albă sau intermediară, va fi consumată veche de o zi sau prăjită. Se preferă supele de zarzavat strecurate sau nestrecurate, cu griș, orez sau paste făinoase, supe pasate de zarzavaturi, borş cu perişoare (fierte separat), supe de fructe (caise, mere). Se va consuma carne slabă, de vacă, viţel, găină, pui, preparată sub formă de rasol simplu sau împănat cu legume, perişoare sau chiftele fierte sau peşte slab, fiert, rasol cu legume. Brânzeturile permise sunt brânză de vaci, caş slab, urdă, telemea desărată.

Aportul de grăsimi se poate realiza cu unt proaspăt şi undelemn neprăjit, adăugate la fiert sau la preparate înăbuşite (50-60g/zi). Ouăle vor fi consumate fie albuş, sub formă de omletă în abur sau sufleuri, fie o jumătate gălbenuş pe zi sub formă de omletă dietetică. Legumele şi zarzavaturile se preferă fierte, soteuri, pireuri, budinci, sufleuri, cartofi copţi, salată de legume crude, sfeclă fiartă, iar fructele sunt permise dulci, crude, coapte, compoturi, fără coji şi sâmburi.

În bolile ficatului și ale căilor biliare sunt permise făinoasele de orice fel.

Sosurile se prepară fără grăsime prăjită, preferând sos alb, de roşii sau de zarzavat.

Dulciurile nu au restricții ca și în cazul diabetului zaharat, și sunt permise prăjituri din aluat uscat (cu brânză de vaci, fructe sau marmeladă, tarte, sufleuri, spumă de gris, cu zeamă de fructe, gelatine de lapte sau fructe, miere, dulceaţă, şerbet, peltea).

Pentru condimentarea alimentelor se pot folosi după gust sare (dacă nu este contraindicată), mărar, pătrunjel, cimbru, ţelină, zeamă şi coji de lămâie.

Alimente interzise: carne grasă de porc, oaie, gâscă, raţă, vânat, conserve de carne, mezeluri, viscere, peşte gras sau sărat sau afumat, conserve de peşte; brânzeturi grase fermentate; ouă în cantitate mare, prăjite sau gălbenuşuri; pâine neagră sau făinoase nerafinate; untură, slănină, seu, grăsime prăjită; legume bogate în celuloză grosolană (ridichi, ceapă, usturoi, varză, leguminoase uscate); alune, nuci, migdale, fructe cu coajă şi sâmburi; dulciuri din aluat dospit, foietaje, prăjituri cu nuci, alune, aluat cu unt, îngheţate; alcool, cafea, cacao, ape minerale clorurosodice; piper, boia iute, muştar, hrean, ceapă, usturoi; supe de carne grasă, ciorbe preparate cu rântaşuri; sosuri cu ceapă prăjită şi rântaş, maioneze.

Lasă un comentariu

error: Conținut protejat !!